Hlavní obsah
Foto: greta blumajerová

Foto: greta blumajerová

Spousta lidí ryby nejí, lososu ale přesto neodolají. Proč? Připravuje se bez kostí, maso je šťavnaté, zdravé. A když se dobře připraví, tak opravdu dobré. Vyzkoušejte rizoto s lososem a pochutnáte si.

25 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 300 g rýže arborio
  • 4 lžíce másla
  • 2 lžíce oleje
  • 3 stonky řapíkatého celeru
  • 3 stroužky česneku
  • 300 g lososa
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
  • 300 ml bílého vína
  • 1 l zeleninového vývaru
  • 80 g parmazánu
Článek

Postup

01.

Dvě lžíce másla a dvě lžíce oleje rozehřejte na pánvi a osmahněte na něm na kousky pokrájený řapíkatý celer. Přidejte na plátky nakrájené stroužky česneku a na kostky rozdělený omytý filet z lososa (můžete ho předtím ještě pokapat citronovou šťávou, osolit a opepřit). Asi pět minut opékejte.

02.

Pak vše zasypte nepropláchnutou rýží. Tu asi 3 minuty v pánvi převalujte, dokud zrnka nebudou průhledná. Poté základ zalijte vínem a počkejte, dokud se nevypaří.

03.

Následuje fáze postupného zalévání zeleninovým vývarem a následné vypařování, přilévejte vždy po sběračce. Po 20 minutách by rýže měla být tak akorát.

04.

Plamen vypněte a do rizota přimíchejte zbylé dvě lžíce másla a najemno strouhaný parmezán. Nechte dvě minuty dojít a podávejte.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie2 995,26 kJ
Bílkoviny28,91 g
Tuky32,08 g
Sacharidy75,4 g
Sůl2,06 g
SAFA13,22 g
Vláknina2,73 g
Cukry2,75 g
Související témata:

Načítám