Hlavní obsah

Rozlučte se s celulitidou. V sauně!

Foto: shutterstock.com

Saunování posiluje vaši imunituFoto: shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pochmurné podzimní počasí je tu. Období přímo stvořené pro nadbytečné kilogramy a nevzhledné dolíčky, které nás ženy trápí odnepaměti. Chcete  udržet své křivky pod kontrolou a ještě udělat něco pro zdraví vašeho těla? Vyhrajte v naší soutěži exkluzivní vstupenky a vydejte se do sauny!

Článek

Přestaňte se vymlouvat stylem „Nesnáším vedro,“ nebo „Nevydržím to dlouho“ a zatněte zuby. I když nejste fanynka saunování, zkuste to podle našich rad. Budete nejen zdravá, ale i štíhlá. A to už stojí za to strávit několik minut v teple, ne?

Co dokáže sauna?

Nejdřív byste měly vědět, co tím získáte. Prohřátí způsobuje velké prokrvení sliznic, odstraňuje hlen s nabalenými mikroby a zvyšuje tvorbu obranných protilátek. Posílíte si tak imunitu, což se právě nyní hodí. Práce je málo a zaměstnavatelé rádi vyhazují povaleče a dlouhodobě nemocné. Budete-li chodit pravidelně, získáte skvělou obranu proti infekcím všeho druhu.

Dalším pozitivem je, schopnost předcházet nemocem způsobeným stresem. A přiznejme si, která z nás je v současné době v klidu. Na druhou stranu saunování je pro tělo také stres. Je to ale jiné. Jde o krátkodobou věc, je intenzivní, příjemný a zdravý.

Recept na sametovou kůži

Po celodenním psychickém i fyzickém napětí je sauna balzámem, při kterém se ztuhlé svalstvo uvolní. Díky opakovanému střídání teplých a chladných podnětů, dochází k rozproudění krve, která odplavuje únavu. Kromě toho má sauna i blahodárné účinky na vazivové tkáně. A konečně se dostáváme i k pozitivním estetickým účinkům. Pobyt v sauně zaručí zlepšení stavu pokožky. Je to perfektní způsob, jak kůži dopřát dokonalou očistu. Zbaví se zrohovatělých šupin kůže, nečistot, bakterií a také kvasinek. Již zmíněné střídání teplot obnovuje lymfatické cesty a blahodárně působí na celulitidu.

Foto: infinit.cz

Ochlazení je důležitou součástí saunyFoto: infinit.cz

A co na to dermatolog? „Potem ztrácí pokožka hydrataci a minerály, což se dá ale správným pitným režimem nahradit, odplavují se z ní ovšem nečistoty. A o to jde. Teplem se uvolňují póry a pokožka se pak lépe čistí. Při saunování dojde k prokrvení pokožky, která pak lépe vstřebává kosmetické přípravky nebo například gely proti celulitidě. Na druhou stranu velkým rizikem častého saunování je tvorba rozšířených žilek," varuje MUDr. Katarína Třísková, dermatoložka z Asklepionu.

Celulitidu je vždy ale třeba řešit komplexně - sauna je jedním z prostředků v boji proti ní, ale je třeba ji kombinovat s následnou aplikací speciálních gelů s masážemi, lymfodrenážemi a úpravou jídelníčku. „Samotné saunování dlouhodobě nepomůže, bezprostředně po něm je ovšem pokožka prokrvenější a vypnutější," dodává odbornice.

Dodržujte předepsaný postup!

O blahodárném vlivu na náš organismus tedy není pochyb. Ale nejde jen o to vyvalit se ve dřevem vyložené místnosti, kde se už tak nedá dýchat, (natož pak přijde-li takových nadšenců ještě několik), po pár minutách, kdy sotva popadáte dech, skočit do ledového bazénku a dělat přede všemi, jak je vám fajn. Je to rituál, kde jsou předem daná pravidla, která se musí dodržovat, aby se nakonec dostavil kýžený výsledek.

Sauna není tělocvična ani dostihový maraton! Nesnažte se ve vyhřátém prostoru překonat veškeré rekordy. Ideální doba pro pobyt ve vysoké teplotě je osm až dvanáct minut. Aby se vám to líbilo a tělo si zvyklo, je lepší začít na spodní hranici. V sauně zvolte relaxační polohu, dýchejte nosem a občas se promasíujte březovými metličkami. Ochlazujte se po dobu jedné až dvou minut. Nemusíte skočit do ledového bazénku a čekat, až zimou zmodráte. Postačí se smočit, udělat pár pohybů a zase šup ven z vody. Kdo si na ledovou vodu netroufne, může zkusit ledovou tříšť nebo studenou sprchu. Ta je pro méně otužilé jedince přijatelnější. Při kratším saunování nebo vynechání ochlazení se pozitivní účinky sauny nedostaví. Ani hrdinská dvacetiminutovka v teple nebo vymrznutí v ledovém bazénku tělu neprospějí, naopak ho vysílí.

Pitný režim

Prohřívání a ochlazení je dobré zopakovat alespoň třikrát. Výhodou je, že tady se pocení bát nemusíte. Tělo se při něm zbaví asi 440 – 500 ml potu za půl hodiny (obvyklé saunování se třemi návštěvami v prohřívárně). Odvodňování však tělu neprospívá, proto se snažte v průběhu saunování vypít alespoň stejné množství tekutit, které vypotíte. Před vstupem do sauny je dobré pořádně se zavodnit. A vězte, že sklenička vody a dvě kávy za den rozhodně stačit nebudou.

Foto: shutterstock.com

V sauně si odpočinete i psychickyFoto: shutterstock.com

Mýdlo ano, ale před saunováním

Proč? Při procesu pocení vylučuje naše tělo minerální látky a různé druhy kyselin (např. kyselinu močovou). Mají za úkol udržovat kyselý povrch kůže, tedy pH 5 – 6, který posiluje obranyschopnost organismu. I když chcete být po saunování jako ze škatulky a pěkně vonět, zadržte! Když se umyjete mýdlem, zaneprázdníte svou pokožkou až na devět hodin, aby se dostala do svého přirozeného stavu.

S alkoholem opatrně

Stejně jako whirlpoolka i pobyt v sauně umocňuje účinek alkoholu. To sice může znít bezvadně, obzvlášť chystáte-li se do soukromé sauny s přítelem, ale pro dobro organismu byste měly alkoholické nápoje úplně vynechat, a to nejen před a v průběhu saunování, ale i poté. Když už se pokušení neubráníte, pijte s mírou na chuť maximálně jednu sklenku vína nebo malé pivo.

S plným žaludkem ne!

Kdy se jít ponořit do tepla? Ideálně dvě hodiny po jídle. Proč? Přeplněný žaludek odebírá část krve dalším důležitým orgánům. Při nedostatečném prokrvení mozku můžete i zkolabovat. S prázdným žaludkem ovšem také nechoďte. Když příliš klesne hladina krevního cukru, můžete padnout do mdlob.

Nečekejte a začněte hned! Pokud máte zrovna hluboko do kapsy, nabízíme vám možnost strávit příjemné chvíle v nově vybudovaném Saunovém světě. Stačí správně odpovědět na soutěžní otázku a mít krapet štěstí a můžete si vychutnávat saunování celou zimu. Soutěž o permanentky do Saunového světa najdete ZDE.

Reklama

Načítám