Hlavní obsah

Pudr i na noc? Skvělá novinka!

Foto: Isifa

Mýtus o škodlivosti pudru je už dávno překonanýFoto: Isifa

Reklama

Vyhýbáte se pudrům, protože jste slyšely, že vám nemilosrdně ucpou póry a znemožní vaší pokožce dýchat? Nevěřte všem dobře míněným radám, které se k vám dostanou. Novodobé pudry totiž dávno neobsahují složky, které by vaší pokožce uškodily. Představíme vám dokonce i novinku, se kterou můžete jít bez jakýchkoli výčitek spát.

Článek

Říká se, že je na každém šprochu pravdy trochu, a to platí i v případě mýtu o pudru a ucpaných pórech. Pudry dříve opravdu neměly bůhví jak šetrné složení, výrobci se soustředili jen na to, aby pudr plnil svou funkci. V dnešní době se naopak firmy předhánějí ve výrobě „zdravých“ produktů, které nejen zmatňují a fixují líčení (další tipy na trvanlivé líčení najdete ve článku Líčení, které vydrží 24 hodin), ale zároveň i vyživují pleť.

Sypký, nebo kompaktní?

Řešíte, jestli pro vás bude výhodnější koupit pudr sypký, nebo kompaktní? Na každodenní použití je určitě praktičtější ten sypký, kompaktní si můžete pořídit do kabelky na poupravení líčení. Důvod? Bakterie. Jen si představte, jak den co den tisknete labutěnku k pudru. Sypký pudr oproti tomu odsypete do víčka a nabíráte štětcem (nezapomeňte přebytečný pudr oklepat). Nejlépe vám poslouží větší štětce nebo štětec typu kabuki, musíte ho ale samozřejmě pravidelně čistit, jinak si výměnou kompaktního pudru za sypký příliš nepomůžete. Na rychlé očištění doporučujeme sprej Daily Brush Cleaner ze Sephory.

I kompaktní pudry ale mají jednu výhodu, můžete je používat dvojím způsobem. „Se štětcem, kdy tvář jen lehce poprášíte pudrem, nebo ho můžete nanášet navlhčenou houbičkou, se kterou vytvoříte efekt dokonalé pleti,“ radí vizážistka Alena Brodilová.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): pudr Affinitone, Maybelline 139 Kč, Creme Puff, Max Factor 170 KčFoto: archiv firem

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Invisible Fixing Powder, Dermacol 218 Kč, Nu Colour, Nu Skin 793 KčFoto: archiv firem

Transparentní pudry vedou

Pokud pudr používáte v kombinaci s make-upem, je rozhodně snazší používat pudry transparentní. U klasických tónovaných se musíte trefit do přesného odstínu, což vzhledem k počtu dostupných odstínů není vždycky snadné. Některé odstíny navíc působí poměrně nepřirozeně. Transparentní pudr oproti tomu na tváři není téměř vidět. A proč byste je vůbec měly brát na milost, když už používáte make-up? Pudr vaši tvář krásně zmatní, a navíc zafixuje líčení, které díky tomu vydrží mnohem déle.

Bojíte se „nánosů“ make-upu, a tak používáte jen tónovaný pudr? Pokud vám jde o zmatnění, proč ne (nezapomeňte ale nejprve nanést krém a pár minutek počkat). Ale jestli chcete pleť sjednotit a nějaké to místečko zakrýt, spolehněte se raději na tónovací krémy, lehké make-upy nebo minerální pudry, o kterých si povíme za chvíli.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Prime Focus Transparent Powder, MAC 650 Kč, High Definition Powder, Make Up For Ever 850 KčFoto: archiv firem

Minerálmanie

Přestože se může zdát, že se jedná o výdobytek posledních let, minerální líčení se začalo objevovat v USA už v osmdesátých letech minulého století. Co je na něm tak výjimečného? Složky přírodního původu, které dělají dobře i pleti citlivé nebo problematické. Minerální pudry také často obsahují ochranné faktory, takže vaši pokožku ochrání i před slunečním zářením. True Match od L'Oréalu nebo Aéra Teint od Vichy dokonce nabízí podobné krytí jako make-up, takže se je vyplatí používat samostatně.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): True Match, L'Oréal 379 Kč, pudrový minerální make-up Aéra Teint 519 KčFoto: archiv firem

Pudr i na noc?

Značka bare Minerals, z jejíhož názvu už je jasné, jaký mají postoj k minerálům, přišla s malou revolucí – nočním pudrem. Obsahuje patentovaný komplex sedmdesáti minerálů a další zázračné složky, díky kterým je to opravdu spíše péče než klasický pudr. Používá se jako poslední krok ve vaší běžné večerní rutině. Díky tomu, že jde o novinku, kterou nikdo jiný nemá, si ale za přípravek připlatíte. Noční pudr stojí kolem 1500 Kč.

Foto: archiv firmy

Na foto: Pure Transformation Night Treatment, bare Minerals 1500 KčFoto: archiv firmy

Na problematickou pleť

Na své si přijdou i majitelky problematické pleti, na trhu je totiž spousta pudrů, které obsahují protizánětlivé složky nebo třeba oblíbeného pomocníka proti akné (podívejte se na video, jak co nejlépe zakrýt nedokonalosti), olejíček Tea trea. Ten obsahuje například Acnecover od Dermacolu. Trápí vás neustále se lesknoucí pleť? Vyzkoušejte Stay Matte od Rimmelu.

Foto: archiv firem

Na foto (zleva): Acnecover, Dermacol 149 Kč, Stay Matte, Rimmel 109 KčFoto: archiv firem

Na který pudr nedáte dopustit vy? Budeme rádi, když se s námi podělíte o vaše zkušenosti.

Reklama

Související témata:

Načítám