Hlavní obsah

Pufované chlebíčky a knäckebroty: Jak díky nim hubnout?

Foto: Thinkstock

Hodí se „polystyren" k hubnutí? Ten z pšeničných zrn si klidně dejte, ale rýžovým chlebíčkům se raději vyhněteFoto: Thinkstock

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je to chleba, není to chleba…? Křehkých a pufovaných chlebíčků je na našem trhu celá řada. Jsou ale opravdu zdravější než tradiční pečivo? A co si vybrat, když se snažíte odbourat zimní tukové zásoby?

Článek

Jsou zdravé, nebo nejsou? Jak který. Podobně jako u „normálního“ pečiva hodně záleží na tom, co je výchozí surovinou a jakou technologií se chléb vyrábí. Některé vám prospějí, můžete ale také pořádně šlápnout vedle. Podívejme se na ně zblízka!

Křehké chlebíčky neboli knäckebroty

Na trhu jsou jich desítky značek a všechny vypadají podobně. Stejné ale rozhodně nejsou – stačí se podívat na složení. Některé jsou vyrobené z rýžové mouky, jiné z pšeničné či kukuřičné krupice, další z celozrnné žitné mouky a některé jsou obohacené o sýr. Jejich energetická hodnota se příliš neliší, neobsahují skoro žádný tuk (s výjimkou sýrových) a jsou bohatým zdrojem vlákniny.

To, čím se odlišují, je hlavně obsah výživných látek, stejně jako u tradičního pečiva: zatímco chlebíčky z bílé mouky obsahují jen „prázdné“ kalorie, v těch z celozrnné mouky najdete řadu minerálů a stopových prvků. Výchozí surovina ovlivňuje i glykemický index: celozrnné pečivo se vždy štěpí na jednoduché sacharidy pomaleji než výrobky z bílé mouky, rýže nebo kukuřice, a proto má GI nižší. Nebudete po něm mít tak brzy hlad.

Foto: Thinkstock

Vysoký glykemický index extrudovaného pečiva lze snížit, když ho zkombinujete s bílkovinami, třeba libovou šunkou nebo tvarohovou pomazánkouFoto: Thinkstock

Přidejte plátek šunky!

Křehké chlebíčky jsou dobrou alternativou tradičního pečiva, zvlášť když si vyberete tmavé. Samozřejmě to ale neznamená, že zboucháte celý balíček na posezení!

Pro diabetiky a také pro lidi, kteří si hlídají hmotnost, je velkou výhodou stabilní velikost porce. Energetickou hodnotu jednoho plátku najdete na obalu nebo snadno spočítáte,“ říká dietoložka MUDr. Václava Kunová. GIykemický index křehkého pečiva snadno snížíte tím, že ho doplníte o bílkoviny, třeba plátek šunky nebo sýrovou pomazánku (více o tom, jak funguje glykemický index a jak ho využít ve svůj prospěch, si přečtěte tady).

Pufované chleby neboli polystyren

K pufování se používají celá zrna obilovin, jako je kukuřice, rýže, žito, pohanka, amarant a další. Hlavní výhodou těchto lehoučkých naducaných plátků je zachování výživné hodnoty (výrobní proces trvá jen několik vteřin) a vysoký obsah vlákniny. Jsou objemné, což vám dá iluzi plného žaludku, ve skutečnosti ale mají ze všech typů pečiva nejvyšší glykemický index. Neměli byste je proto jíst samotné, ale vždy je doplnit bílkovinami nebo tukem.

„Když si pečivo namažete zavařeninou, je to jen další dávka sacharidů, čímž se glykemický index takové snídaně nebo svačiny ještě zvýší,“ varuje odbornice na výživu Ing. Hana Málková.

Foto: Thinkstock

Extrudované pečivo má řadu výhod. Například může být vždycky po ruce, takže snáze odoláte lákadlům, jako jsou sušenky, chipsy a jiné nezdravé a kalorické dobrotyFoto: Thinkstock

Bez polevy jsou nejlepší

Úplně vynechat byste měli chleby, rádoby vylepšené jogurtovou nebo čokoládovou polevou. Ta je většinou vyrobená z nekvalitních ztužených tuků a vlastnosti výrobku jen zhoršuje. A velkou roli hraje i výběr výchozí suroviny.

„Pečivu z pufované rýže byste se měli pokud možno vyhýbat,“ doporučuje doktorka Kunová. A upřesňuje: „Pufováním získává rýže úplně jiné vlastnosti, takže v těle výrazně zvyšuje glykemii. Má dokonce vyšší glykemický index než cukr. Takže pokud rýžové chlebíčky zařazujete do jídelníčku při redukční dietě, může to být příčinou vašeho neúspěchu.“

Co si tedy vybrat? Dobře vypečeného voňavého chleba se asi jen tak nevzdáte, viďte, ani křupavého dalamánku. Trvanlivé chlebíčky ale můžou být dobrým pomocníkem při snaze o racionální stravu i o zhubnutí. Stačí je dobře vybírat, a pokud možno nejíst samotné.

Foto: Archiv firem

Něco pro zdravý jídelníček! Na foto (zleva): Schar kváskový chléb Ertha 400 g bez pšeničného škrobu, laktózy, vajec, mléka a konzervantů. Přirozeně bezlepková směs Jizerka 1000 g se hodí k přípravě pečiva v domácí pekárně i v troubě. Směs pro přípravu bezlepkového slunečnicového chleba Labeta 500 g obsahuje též instantní droždíFoto: Archiv firem

Máte je rádi? A kterým dáváte přednost?

Reklama

Načítám