Hlavní obsah

Pusťte olivy do kuchyně

Foto: Thinkstock

Olivy si buď zamilujete, nebo jim nepřijdete na chuťFoto: Thinkstock

Reklama

Olivy dělí svět na dva tábory lidí – jedni je milují a nikdy se jich nepřejí, druzí je nesnášejí a odmítají je pozřít. Tyto většinou středomořské zelené a černé plody olivovníku jsou nejen dokonalým „zobáním“ ke sklence dobrého vína, ale také lahodným dochucovadlem do mnoha jídel. Podívejte se, co všechno se dá z oliv připravit. Dozvíte se také, jaký je rozdíl mezi zelenými a černými…

Článek

Pokud nejste olivoví znalci, možná nevíte, že rozdíl mezi černými a zelenými olivami není v odrůdě, ale v době, kdy se sklízejí. Zelené-nezralé se sbírají například ve Španělsku kolem podzimu, černé-zralé později v prosinci. Kromě chuťového rozdílu, kdy podzimní jsou více hořké, se liší i obsah oleje uvnitř. Čím zralejší olivy jsou, tím více oleje v sobě mají. Obecně platí, že na vaření jsou lepší zelené, černé naopak do salátu. A teď už pojďme vařit.

Masový nákyp s olivami a mozzarellou

Dvě cibule nakrájené nadrobno osmahněte na oleji, přidejte nadrobno nakrájenou housku a ještě chvíli smažte. Směs vsypte do půl kila mletého masa, přidejte tři stroužky česneku nakrájeného na plátky, dvě vejce, osolte, opepřete barevným pepřem a řádně promíchejte. Do vymazaného pekáče (tuk nebo olivový olej) vše rozprostřete. Nahoru poklaďte plátky čerstvých rajčat, mozzarellu a na kolečka nakrájené zelené olivy, zhruba 100 g. Nakonec zasypte trochou provensálského koření. V troubě předehřáté na 180 °C pečte asi hodinu.

Tip: Nejlépe chutná s čerstvým zeleninovým salátem!

Pomazánka s olivami

Potřebujete jeden 250gramový tvaroh v kelímku, menší červenou cibuli, sůl, barevný pepř a 100 g zelených nebo černých oliv bez pecek (volte ty, které máte radši). Cibuli a olivy najemno nakrájejte, poté všechny ingredience řádně promíchejte, můžete přidat i pár lžiček olivového nálevu, posolte, opepřete. Podávejte na rozpečené bagetě, máte-li tu možnost.

Rychlá olivová polévka

Tento recept ocení obzvlášť uspěchaní labužníci nebo hostitelé nečekané návštěvy. Je totiž rychlý, zdravý a chutný. Připravte si zeleninový bujon (cca 500 ml), oloupejte jednu velkou cibuli, nakrájejte ji nadrobno a orestujte ji na olivovém oleji. Zhruba půl kila loupaných rajčat z konzervy nakrájejte na kousky, přidejte je k cibuli a zalijte vývarem, osolte, opepřete. Můžete přidat i proužky sladké papriky a povařit do změknutí. Mezitím nakrájejte na kolečka zhruba 150 g černých oliv a lístky čerstvé bazalky. Ty pak přidejte navrch přímo do talíře, aby neztratily vůni a čerstvou chuť.

Olivové karbanátky

Do mísy si připravte půl kila mletého masa, jednu housku na kostičky pokropené mlékem, jednu nakrájenou větší cibuli a zhruba 100 g zelených oliv nasekaných na malé kousky. Směs osolte, zlehka opepřete barevným pepřem, můžete přidat další koření, které máte rádi (hodí se například bazalka). Přidejte také jednu ne zcela plnou lžíci plnotučné hořčice. Vše promíchejte, vytvarujte malé bochánky a opečte na pánvi jako běžné karbanátky. Podávejte s bramborovou kaší a třeba rajčatovým salátem.

Foto: Thinkstock

Olivy chutnají báječně v kombinaci se sýryFoto: Thinkstock

Nakládaný balkán

Nakrájejte dvě červené cibulky na kolečka, přidejte kapii a kozí rohy a zakápněte octem. Přidejte mletý pepř a sůl, 3 stroužky utřeného česneku, provensálské koření nebo tymián, 100 g zelených oliv bez pecky a sklenici oleje. Do promíchané směsi vsypte na plátky nebo kostky nakrájený balkánský sýr (cca 300 g) a vše znovu zamíchejte. Hotovou směs vložte do zavařovací sklenice nebo jiné nádoby s pevným uzávěrem. Dejte do lednice zhruba na týden. Každý den sklenici otáčejte.

Jste také milovníky oliv? Napište nám, v jaké úpravě je máte nejraději!

Reklama

Související témata:

Načítám