Hlavní obsah

Prodáváte léky na internetu nebo je někomu v dobré víře darujete? Hrozí vám pokuta dva miliony

Foto: evso, Shutterstock.com

Foto: evso, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V poslední době, kdy je v lékárnách nedostatek některých léků, se občas můžete setkat s tím, že si je lidé vzájemně nabízí na sociálních sítích. Mnohdy jde i o léky, které jsou běžně jen na recept. Proč takovou nabídku nevyužít ani nenabízet?

Článek

Je jasné, že když sháníte lék, který je v lékárně nedostatkový, ale vy ho opravdu nutně potřebujete, můžete sáhnout i k nouzovým způsobům. Ovšem pokud jde o léky na horečku nebo i o antibiotika a další léčivé přípravky dostupné pouze na předpis, pak by tím řešením nemělo být to, že si je koupíte od někoho, kdo je nabízí na sociálních sítích (byť třeba v dobré víře, že tím někomu pomůže, i to se děje). Česká lékárnická komora lidi před podobnými nabídkami i chováním varuje.

Proč nekupovat léky od lidí na internetu?

Důvodů, proč jsou takové nabídky nelegální, je několik. Hlavním je ten, že léky nejsou běžné zboží, které by se mělo objevovat na internetu, pokud tedy nejde o internetové lékárny. Ale ani ty nenabízejí léky, které jsou pouze na předpis. Jestliže vám lékař předepíše lék, který zrovna nejde sehnat, pak se k němu vraťte a domluvte se na jiné variantě, nebo se v lékárně poraďte s lékárníkem, který vám může nabídnou alternativu.

Nabídka od někoho, komu léky zbyly, nebo je sehnal a přeprodává se, jednoznačně není legální - odporuje to zákonu o léčivech, který přesně stanoví způsob zacházení s léčivými přípravky a to, kdo může léky veřejnosti vydávat. A běžní občané to rozhodně nejsou.

Pokud někdo takové léky nabízí, pak to dělá bez oprávnění a hrozí mu podle zákona pokuta až do výše dvou milionů korun. Výše pokuty závisí na tom, zda léčivý přípravek pochází z ČR nebo ze zahraničí (přestupky fyzických osob jsou shrnuty v § 108 zákona o léčivech).

Omluvou či argumentem takové nabídky není ani to, že inzerující se snažil jen někomu pomoci v nouzi nebo využít přípravek, který by sám nemohl spotřebovat. Legální není jakákoli nabídka léků na předpis - tedy ani darování zbytku balení. Za jejich nákup vám sice pokuta nehrozí, ale podporujete tím nelegální aktivitu a ještě riskujete, že vám přípravky mohou uškodit nebo nebudou účinkovat.

Pro léky jedině do lékárny

„Rozhodně na takové inzeráty či nabídky nereagujte. Nejenže jsou nezákonné, ale ani nevíte, kde byly nabízené přípravky získány, odkud pochází, jak s nimi bylo zacházeno. Zda nebyly vystaveny mrazu, slunečnímu záření nebo jiným nepříznivým vlivům, kvůli kterým se léčivý přípravek může stát nebezpečným. Také není zaručeno, zda inzerovaný přípravek opravdu obsahuje účinnou látku, kterou obsahovat má, a zda nejde o padělek,“ vysvětluje doktor Aleš Krebs, prezident České lékárnické komory.

Kromě toho vám prodejce na internetu nedá ty informace, které dostanete v lékárně - tedy správné dávkování a případné kontraindikace. „Právě to je důležitou součástí výdeje léčivých přípravků. Toto poučení zaručí, že je pacientovi vydán lék vhodný na jeho potíže, a s ním i informace o správném dávkování a bezpečném užívání. Zdravotnický odborník si také ověřuje, zda pacient pokyny chápe,“ dodává viceprezident ČLnK Martin Kopecký.

Foto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Léky na předpis si musíte vyzvednout v kamenné lékárně, rozhodně je nekupujte někde na internetu nebo přes sociální sítěFoto: Dragana Gordic, Shutterstock.com

Zásady nákupu léků na internetu

Abyste se mohli spolehnout, že je nákup léků na internetu legální a dostanete opravdu kvalitní přípravky, využívejte nabídku zásilkového nebo internetového výdeje schválené kamenné lékárny. Má povinnost nabízet jen registrované léky, které nejsou vázány na lékařský předpis - pro ty na recept si musíte dojít přímo do kamenné prodejny.

Doplňky stravy přes internet

Státní zdravotní ústav radí obezřetnost i u nákupu doplňků stravy - i v jejich případě byste měli znát původ. Vyhněte se těm, které nejsou označené v českém jazyce a jejich prodejce není identifikován názvem firmy a identifikačním číslem ekonomického subjektu (IČ nebo IČO). Měli byste vždy dostat i informace o složení výrobku, obsahu nutričních látek a dávkování. Nedejte na tvrzení, že „výrobek je schválen Ministerstvem zdravotnictví“. Ministerstvo zdravotnictví doplňky stravy netestuje, nezkoumá jejich účinnost ani bezpečnost, doplňky jsou u něj pouze notifikovány prostřednictvím zaslání české etikety výrobku.

Doplňky stravy raději nakupujte na internetových stránkách, které provozuje firma s kamenným obchodem nebo lékárna. Známkou serióznosti internetového prodejce je například certifikát Asociace pro elektronickou komerci nebo certifikát Sdružení obrany spotřebitele nazvaný Spotřebitelský audit obchodních podmínek.

Související témata:
Česká lékařská komora (ČLK)

Načítám