Hlavní obsah

Zapomenutá složenka: co dělat, když včas nezaplatíte za energie či třeba daň z nemovitosti

Foto: WAYHOME studio, Shutterstock.com

Foto: WAYHOME studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

I když stále víc lidí platí většinu věcí přes internet, občas přistane každému z nás ve schránce nějaká ta složenka. A může se stát, že ji někam založíte a zapomenete zaplatit. Co potom?

Článek

Když zjistíte, že jste prošvihli termín, do kdy se měla složenka zaplatit, pak to hlavně začněte hned řešit. Nejhorší je nechat to plavat! Jednak se kvůli jedné zapomenuté platbě můžete dostat velmi snadno do registru dlužníků, což vám zkomplikuje případné žádosti o půjčku v bance, ale může se to i prodražit, pokud vám začne naskakovat penále, úroky z dlužné částky a podobně. Jestliže to skončí až exekucí, tak se z pár omylem neposlaných stovek může stát mnohatisícový dluh. Jak se tedy zachovat?

Složenky zaplaťte, i když pozdě

Jakmile zjistíte, že jste zapomněli, složenku zaplaťte a ozvěte se tomu, komu peníze měly dorazit a vysvětlete situaci. Stejně to řešte i tehdy, když víte, že na úhradu mít nebudete, třeba kvůli nemoci nebo protože jste přišli o práci: lze si dojednat splátky a podobně, jen musíte s druhou stranou komunikovat. Přesně tak to je i s nezaplacenou složenkou za energie, tedy vyúčtováním.

Daň z nemovitosti

Příkladem složenky, která chodí jednou za rok, je ta od finančního úřadu, který vám předepíše daň z nemovitosti. Jestliže je do 5 000 korun, musíte ji zaplatit do 31. května. Pokud to neuděláte, pak vám začne pátým pracovním dnem po dni splatnosti naskakovat úrok z prodlení, který je 0,05 % z výše daně, a to za každý den. Je-li daň z nemovitosti vyšší, pak si ji lze rozdělit na dvě splátky, první je nutno uhradit také do konce května, druhou do konce listopadu. 

Pozor na to, že daň musíte zaplatit, i když na vás finanční úřad zapomněl a složenku vám neposlal. Takže myslete na to, že má dorazit, a pokud se tak nestane, aktivně se zajímejte o částku a číslo účtu, kam peníze pošlete. Majitelé datových schránek ji mohou dostat elektronicky. 

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Daň z nemovitosti musíte včas zaplatit, i když vám zapomenout poslat složenkuFoto: fizkes, Shutterstock.com

Povinné ručení pro řidiče

Pokud jste majiteli auta, pak se pro vás další pastí může stát nezaplacená složenka za povinné ručení. Nezaplatit ho může skončit velkým průšvihem!

Pokud to byla složenka s první splátkou uzavřeného povinného ručení, pak to znamená zánik smlouvy. Jestliže zapomenete uhradit některou z dalších splátek, pak pojištění trvá a pojišťovna vás bude kontaktovat a upozorňovat na chybějící částku a nutnost ji zaplatit. První výzva může projít bez sankcí, další už mohou znamenat penále nebo úhradu úroků z prodlení, a když ani pak nereagujete, pak opět konec smlouvy. Samozřejmě s tím, že i pak po vás bude dluh vymáhán.

Povinné ručení ale každé auto mít musí, a jestliže s ním jezdíte bez něj, hrozí vím pokuta od 5 000 do 40 000 korun, a když bude nepojištěno dlouhodobě, může to vést k jeho vyřazení z registru vozidel, čili zákaz používání na pozemních komunikacích. Navíc pak jako majitel auta plně zodpovídáte za škody, které vaše vozidlo způsobí. A ty mohou jít při nehodě klidně do milionů! Povinné ručení musí mít auto, ne řidič, čili vše řečené se týká majitele auta, ať ho řídí kdokoli.

Co když si zapomenete peníze vyzvednout?

Sice méně často, ale také se může stát, že zapomenete na složenku, kterou vám někdo peníze posílá. Pokud propadl termín, dokdy je šlo vybrat (na jakékoli poště), pak se musíte obrátit na odesílatele a vyjednat si, aby buď poslal složenku znovu, nebo vám peníze poslal na účet.

Reklama

Související témata:
Povinné ručení

Načítám