Hlavní obsah

Rakovina je stále velkou hrozbou. Nepodceňujme prevenci

Foto: ČPZP

Na prohlídky nad rámec zákonem dané prevence lze využít příspěvek od pojišťovnyFoto: ČPZP

Reklama

Ačkoli se za poslední roky možnosti léčby značně zlepšily, zhoubné nádory jsou stále hrozbou.

Článek

Právě lepší možnosti léčby paradoxně nahrávají menší opatrnosti. Člověk si řekne „mně se to nemůže stát“ a prevenci zanedbává. Každý třetí občan ČR přitom onemocní nějakým onkologickým onemocněním a každý čtvrtý na tuto nemoc následně zemře.

Stoupající tendenci onemocnění potvrzují údaje České průmyslové zdravotní pojišťovny (ČPZP). „Mezi našimi klienty dochází ke každoročnímu nárůstu počtu pacientů. V roce 2017 se s rakovinou léčilo téměř 45 000 klientů, na které pojišťovna vynaložila více než 2,2 miliardy korun. Nejčastěji se jednalo o rakovinu prsu (8420 klientů), rakovinu kůže včetně melanomu (9986 klientů) a rakovinu prostaty (5302 klientů),“ uvedla tisková mluvčí ČPZP Elenka Mazurová.

Foto: ČPZP

ČPZP přispívá svým klientům 2000 Kč na odvykání kouřeníFoto: ČPZP

Pár změn v životním stylu

Podle odborníků je až třetina nádorů způsobená nezdravým životním stylem. Na vzniku rakoviny se podílí kouření, nadměrná konzumace alkoholu a tučných potravin, ale také nedostatek pohybu. Všechny tyto faktory umíme ovlivnit a může nám s tím pomoci zdravotní pojišťovna. ČPZP například přispívá svým klientům 2000 Kč na odvykání kouření, 700 Kč na permanentky na sport či 200 Kč na doplňky stravy ke snížení cholesterolu.

Foto: ČPZP

Nepodceňujte preventivní prohlídky. Přispívají k včasnému odhalení nádorového onemocněníFoto: ČPZP

Preventivní prohlídky

K včasnému odhalení nádorového onemocnění přispívají preventivní prohlídky. V České republice existují tři screeningové programy hrazené z veřejného zdravotního pojištění: screening nádorů prsu (od 45 let), screening nádorů děložního hrdla (od 15 let) a screening nádorů tlustého střeva a konečníku (od 50 let). V rámci projektu Ministerstva zdravotnictví České republiky v letech 2014 a 2015, a poté z iniciativy zdravotních pojišťoven byli obesláni klienti jednotlivých pojišťoven s pozvánkou na konkrétní vyšetření. „Během projektu jsme obeslali již 104 932 klientek pozvánkou na vyšetření děložního čípku, 98 151 žen ČPZP pozvala na mamografické screeningové vyšetření a 232 591 pozvánek bylo určeno k vyšetření kolorekta. Nádor byl odhalen u 1038 lidí, kteří se dostavili k vyšetření. Na prohlídky zveme v rámci projektu adresného zvaní především ty klienty, kteří déle než 4 roky neabsolvovali preventivní prohlídku u praktického lékaře, a současně u nich neevidujeme provedená screeningová vyšetření,“ uvedla tisková mluvčí ČPZP Elenka Mazurová.

Na nadstandardní prohlídky příspěvek od pojišťovny

Na prohlídky nad rámec zákonem dané prevence lze využít příspěvek od pojišťovny. ČPZP přispívá svým klientům na prevenci rakoviny prsu a tlustého střeva. Další příspěvky na prevenci proti rakovině se vztahují na vyšetření pigmentových skvrn a prostaty.

Reklama

Načítám