Hlavní obsah
3,3
(24)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Rebarbora je považována za květnovou ingredienci, ve skutečnosti je ale k mání až do začátku léta. Využijte toho i teď a dopřejte si reveňový koláč. Zapomeňte pro jednou na drobenkovou klasiku a pusťte se do téhle verze s rebarborovou mřížkou.

20 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Těsto a náplň
  • 1 balení křehkého těsta
  • 300 g měkkého tvarohu
  • 100 g mandlové mouky
  • 75 g cukru krupice
  • 1 lžička mandlové tresti
  • 1 ks vejce
Rebarborová mřížka
  • 7 řapíků rebarbory
  • 3 lžíce meruňkové marmelády
Na ozdobu
  • 1/2 hrnku cukru moučka
Článek

Postup

01.

Chcete si křehké těsto vyrobit sami? Vyzkoušejte recept na základní křehké těsto. Troubu zapněte na 200 °C. Připravte si čtyři koláčové formy o průměru 10 cm anebo jednu o průměru 24 cm. Těsto rozválejte na asi 3 mm silný plát a vykrojte z něj kruh (kruhy) o průměru 28 (12) cm. Přeneste do formy a zarovnejte okraje. Dno propíchejte vidličkou, vyložte kouskem pečicího papíru a zasypte fazolemi, aby se těsto při pečení nezvedalo. Vložte do trouby a nechte asi deset minut předpéct.

02.

Mezitím nakrájejte řapíky rebarbory na mandolíně (struhadlo, na kterém se krájí třeba okurka) na tenké plátky a poskládejte z nich mřížku – plete se stejně třeba jako košík. Všechny suroviny na náplň promíchejte. Předpečené těsto vyndejte z trouby a odstraňte papír s fazolemi. 

03.

Těsto naplňte tvarohovou směsí a navrch položte připravenou mřížku. Přesahující konce zastřihněte. Meruňkovou marmeládu rozmíchejte se třemi lžicemi horké vody a směsí potřete rebarborovou mřížku. Vložte do trouby a pečte asi 20 minut dozlatova. Chcete-li předejít nadměrnému spékání rebarbory, na koláč položte pečicí papír, pečte deset minut, pak papír sejměte a ještě deset minut dopečte. Nebojte se toho, že by se na marmeládu přilepil – papír tam opravdu jen položíte, mřížky se dotýká jen zlehka a místy. Upečený koláč můžete zlehka poprášit moučkovým cukrem.

Tip: Upečený koláč krájejte až vychladlý na pokojovou teplotu, jinak se těsto rozpadne.

Máte rádi pikantní chuť rebarbory?

Reklama

Související témata:

Načítám