Hlavní obsah
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Sezona rebarbory už je dávno v plném proudu, a tak není od věci připomenout si další skvělý recept. Pochází z Velké Británie – anglicky se této pěně říká fool, což v překladu znamená také blázen nebo bláznivý. A je to výstižné: bláznivě se do ní totiž zamilujete hned na první ochutnání.

15 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 700 g rebarbory
  • 1 lžička citronové kůry
  • 100 ml vody
  • 100 g cukru krupice
  • 200 g mascarpone
    7
  • 140 g cukru moučka
  • 150 g zakysané smetany
    7
  • 30 g hořké čokolády
    7
Obsažené alergeny
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Postup

01.

Pro vzhledově hezčí výsledek je lepší sáhnout po rebarboře růžovomasé, ale zelenomasá bude chutnat stejně dobře. Zeleninu omyjte a osušte, ale neloupejte ji. Stonky nakrájejte na asi 3 cm dlouhé kousky a dejte do kastrolku. Přidejte citronovou kůru, vodu a krupicový cukr. Pod poklicí vařte asi 10 minut, dokud rebarbora nezměkne. Sceďte a tekutinu uschovejte. Nechte vychladnout.

02.

Mascarpone důkladně promíchejte s moučkovým cukrem, pak vmíchejte zakysanou smetanu a polovinu rebarbory i se slitou tekutinou. Zbytek rebarbory rozdělte do skleniček a navrstvěte na ni rebarborový krém. Nechte vychladit v lednici a podávejte ozdobené nastrouhanou čokoládou.

Tip

Místo rebarbory můžete se stejným postupem využít třeba angrešt nebo černý rybíz.

Láká vás takhle upravená reveň?

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie2 387,2 kJ
Bílkoviny4,13 g
Tuky29,52 g
Sacharidy71,35 g
Sůl0,08 g
SAFA18,57 g
Vláknina5,76 g
Cukry66,84 g

Načítám