Hlavní obsah

Kuličkové deodoranty: otestovaly jsme, které blokují zápach po celý den a jsou šetrné k pokožce

Foto: Aquarius Studio, Shutterstock.com

Foto: Aquarius Studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Patří k nejčastěji používaným kosmetickým produktům hned po ránu a vybíráme si je hlavně podle vůně. Jsou to kuličkové deodoranty, které mají za cíl omezit zápach potu. Některé jsme proto v redakci podrobily našemu pravidelnému testu.

Článek

Jaký je rozdíl mezi deodoranty a antiperspiranty? Deodoranty, na rozdíl od antiperspirantů, nebrání pocení, jen zmírňují pach potu, tudíž jsou pro naše tělo šetrnější a přirozenější. Zvláště ty s čistě přírodním složením. Jejich jediné úskalí je kratší doba působení, ale určitě bude lepší, když jejich aplikaci v jednom dni zopakujete, než abyste si kupovaly ty, které obsahují chemii. V redakci jsme si proto vybraly 6 deodorantů a vyzkoušely jejich vůni i výdrž. A jaká je naše zkušenost?

1. Svěžest zeleného čaje

Testovala redaktorka Pavla: Byla jsem příjemně překvapená, neboť jsem vždy dávala spíše přednost deodorantům a antiperspirantům ve formě spreje. Coslys si mě získal hned svou osvěžující vůní, kterou mám raději než nějakou sladkou a květinovou, a v zápětí mě oslovila i filosofie značky, která k deodorantu nabízí náhradní náplň. A čím jsem starší, tím více se snažím šetřit přírodu. Takže za mě poměr cena/výkon/šetrnost k planetě je v tomto případě skvělou kombinací.

Foto: Archiv firmy

Coslys, bio deodorant bohatý na zinek s vůní zeleného čaje a máty, 50 ml, 121 Kč, prodává BiooFoto: Archiv firmy

2. Heřmánkové pohlazení

Testovala šéfeditorka Marie: Na první seznámení si mne tento deodorant získal jemnou heřmánkovou vůní. Nechci, aby přípravek proti pocení měl tak silné aroma, že by se pral s parfémem, což se nestalo. Testovala jsem ho během náročného dne, kdy jsem byla v jednom kole, a pořádně se zapotila, což bohužel tento roll-on neustál a večer jsem už měla dojem, že moc nefunguje. Nutno ale říct, že to bylo po zhruba 16 hodinách od jeho aplikace. Výrobce sice slibuje 48hodinovou ochranu, ale upřímně řečeno – kdo to tak dlouho vydrží? Tedy za mne, pokud chcete jemný deodorant do běžných dnů a nevadí vám si ho během dne aplikovat znovu, berte ho všemi deseti. Ta vůně, a navíc ještě opravdu hezký design, za to stojí.

Foto: Archiv firmy

Yves Rocher, deodorant 48h pro jemnou pokožku s vůní heřmánku, 50 ml, 119 KčFoto: Archiv firmy

3. Místo parfému

Testovala redaktorka Pavla: Druhým deodorantem jsem rozhodně nebyla zklamaná, neboť voněl opravdu jako parfém. Asi nejvýraznější je v něm vůně mandarinky, která je svěží a příjemná. Navíc vydržel skutečně vonět po celý den a ještě večer jsem jej cítila i z trička. Jeho přírodní složení je také třeba ocenit, ovšem jednu chybku na kráse určitě má, a tou je podle mne vyšší cena.

Foto: Archiv firmy

Bondi Wash, citronový čajovník & mandarinka, 100% přírodní směs antibakteriálních olejů s výtažkem z heřmánku a hořčíkem, 50 ml, 400 Kč, prodává MyskinoFoto: Archiv firmy

4. S mátou i tymiánem

Testovala redaktorka Karin: Většinou sice používám deodoranty ve spreji, ale tenhle kuličkový od značky Melvita jsem si oblíbila natolik, že si jej pořídím i příště. Mé sympatie začínají hned u složení. Neobsahuje hliník, zato disponuje certifikátem Ecocert, minimálně 95 % složek je tedy přírodního původu. Velké plus dávám i za příjemnou nenásilnou vůni, která nepřebije parfém. Nejdůležitějším bodem je ale to, že deodorant opravdu funguje. Zcela zamezí nepříjemnému zápachu a nenechává skvrny na oblečení.

Foto: Archiv firmy

Melvita, Purifing deodorant, organický 24hodinový deodorant obsahuje synergii tří éterických olejů (máta peprná, santalové dřevo a tymián) a antioxidačního vitaminu E, 50 ml, 339 Kč, prodává DouglasFoto: Archiv firmy

 5. Tropická vůně léta

Testovala šéfeditorka Marie: Jestli si chcete přivodit letní atmosféru už teď, ovšem bez oné lepkavé upocenosti, sáhněte po tomto výrobku dvorní značky drogerie dm. Vůně je totiž velice sladká a „tropická“ a cítíte ji v podstatě celý den, pokud tedy zrovna nejdete cvičit nebo se jinak normálně více nepotíte. Pro mě je tohle spíše minus, mám raději méně vtíravé a více svěží parfemace. Výrobce proklamuje, že jde o veganský produkt, což může být pro někoho rozhodující, stejně jako informace o tom, že je tento roll-on bez hliníkových solí. Velké plus je také nízká cena. Myslím, že na jaro může být tento deodorant vítaným společníkem.

Foto: Archiv firmy

Balea, deodorant roll-on Sweet Sunshine s vůní tropického ovoce, 50 ml, 18 Kč, prodává DMFoto: Archiv firmy

6. Skvělý i po holení

Testovala šéfredaktorka Monika: Tento kuličkový deodorant v bio kvalitě slibuje ochranu před zápachem po dobu 24 hodin a zklidňující účinky pro citlivou pleť díky obsaženému heřmánku a aloe vera. Kuličkové deodoranty používám jen přes zimu, v létě, hlavně horku mi přijdou slabé. Musím potvrdit, že i při večerním sprchování cítím jeho jemnou nevtíravou vůni, která se drží od ranního nanesení. Vůně jako taková je mi příjemná, taková lehce bylinková, čistá. Skvělé je i to, že moji pokožku absolutně nedráždí, naopak je použitelný i po holení podpaží, opravdu zklidňuje. Když ho nechám ráno vsáknout do pokožky, ani následně nešpiní oblečení. Další plus. Takže pro mě na zimu dobré řešení, v létě bych se pořád bála toho, že nebude dostatečně silný.

Foto: Archiv firmy

Alverde, Sensitiv deodorant roll-on, bio aloe vera, bio kamille, 50 ml, 80 Kč, prodává dmFoto: Archiv firmy

Reklama

Načítám