Hlavní obsah

Zdraví i krása z květináče? Tohle všechno umí aloe vera!

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Foto: Pixel-Shot, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Je nenáročná na pěstování, vypadá efektně a bude vám velmi prospěšná jako první pomoc při spálení nebo drobném poranění. Pomůže vám také vylepšit pleť či vlasy. Řeč je o květině aloe vera.

Článek

I ti, kteří se nemohou chlubit nadáním pečovat o rostliny, by si měli domů pořídit alespoň jeden květináč a vysadit do něj aloe vera. Proč? Nejenže díky ní můžete pečovat o svou pleť a vlasy, ale nabídne rychlou pomoc při spálenině všeho druhu, drobném úrazu a mnoha dalších zdravotních potížích. Jak ji správně pěstovat a následně i použít?

Jak pěstovat aloe vera?

Aloe vera je sukulentní trvalka s tlustými listy, které obsahují blahodárný rostlinný gel. Listy rostou do růžice a na krajích mají ostny. Není náročná, takže ji může pěstovat opravdu každý – stačí pro ni najít místo s dostatkem světla. Hodí se i do paneláku, protože toleruje sušší vzduch, dokonce jí svědčí víc než vlhko.

Aloe vera potřebuje kvalitní substrát smíchaný s pískem nebo speciální substrát pro kaktusy. Zalévat byste ji měli až tehdy, když zemina vyschne. Květináč nemusí být moc hluboký, protože aloe koření mělce a spíš do šířky. Je pro ni dobré, pokud při přesazování nezapomenete na drenážní vrstvu, která od kořenů odvede přebytečnou vodu.

I když jde o pokojovou rostlinu, můžete ji v létě vyvenčit a postavit ji na balkon, ale musíte ji chránit před přímým slunečním žárem a teplotami pod 5 °C, což v létě moc nehrozí. Ideální teplotou je pro ni 25 °C.

Jestliže budete chtít používat listy aloe ke konzumaci nebo výrobě domácí kosmetiky, nedoporučujeme ji hnojit, lepší je ji jednou za rok přesadit do kvalitní zeminy.

Co z aloe použít?

Z aloe vera se používají dužnaté listy. Je v nich šťáva, která připomíná průhledný gel, který lze z listů získat po oloupání zelené „kůže“ nebo odšťavněním celých listů. Právě tato část rostliny obsahuje mnoho aminokyselin, hořčíku, zinku, vápníku, ale i chromu, mědi nebo draslíku. Obsahuje i vitaminy A, C, B a kyselinu listovou. Jí se v syrovém stavu.

Jestliže si budete gel vyrábět z listů doma sami, doporučujeme dodržovat čistotu všech nádob a nástrojů, abyste si ho nekontaminovali.

Foto: MK photograp55, Shutterstock.com

Foto: MK photograp55, Shutterstock.com

S čím aloe vera pomůže?

Při vnitřním užívání aloe vera pročišťuje střeva, ulevuje žaludku od bolesti i překyselení, podporuje činnost slinivky i zdraví cév, uleví od chronické zácpy  a nadýmání. Doporučuje se při potížích s játry a detoxikaci. Pomůže proti parazitům v těle, posiluje imunitu a je vhodná pro diabetiky, protože snižuje hladinu krevního cukru.

Šťávu z aloe můžete použít i při zánětu dásní, potírat s ní modřiny a rány, škrábance a popáleniny. Když si jí namasírujete spánky, uleví od bolesti hlavy.

Nanesená na pokožku pomůže s léčbou lupénky. Můžete ji použít i při bodnutí hmyzem, léčbě oparů nebo proti akné. Vtíraná do vlasů zabraňuje jejich vypadávání. Osvědčila se i jako prevence celulitidy nebo strií.

Komu aloe vera škodí

I když má aloe vera spoustu zdravotních účinků, neměli byste ji užívat moc nebo příliš dlouho – mohlo by vám to způsobit průjem, křeče a dokonce i negativně ovlivnit funkci ledvin. Nedoporučuje se pro těhotné a kojící ženy, ale i ženy v době menstruace – zvyšuje prokrvení pánve, takže může zesilovat krvácení (nejčastější mýty o menstruaci, které vás mohou stát zdraví).

Zapovězená je i těm, kdo trpí na hemoroidy. Není vhodná ani pro ty, kdo jsou alergičtí na česnek a cibuli. Jíst by ji neměly ani děti mladší tří let. Pokud si ji kupujete ve formě gelu nebo šťávy v lékárně, vždy dodržujte dávkování určené výrobcem. Při vnitřním užívání se doporučuje po 6–8 týdnech udělat nejméně 14 dní pauzu.

Aloe vera z lékárny: kosmetika i potravina

Gely, sirupy, krémy a mnoho dalších přípravků z aloe vera můžete koupit v lékárně. Máme pro vás pár tipů.

Foto: Archiv firem

Zleva: Dietesthetic aloe vera Gel, ideální k ošetření spálené kůže či popraskaných žilek v obličeji, v e-shopu Lékárna 250 ml za 194 Kč. Fytofontana aloe vera, sprej vhodný po depilaci, poranění i bodnutí hmyzem, v e-shopu Apotek 200 ml za 151 Kč. AloeVeraLife 2+1, pro posílení imunity, trávení a činnosti střev, v e-shopu Benu 1000 ml za 495 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Při opalování oceníte krém Aloe Sunscreen s faktorem (SPF) 30, v e-shopu Aloevera 118 ml za 495 Kč. Sprej a mléko po opalování SunOzon, v Rossmannu 200 ml za 40 a 50 Kč. Sundance, hydratační gel po opalování, v drogerii dm 300 ml za 80 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Benecos Deo-Spray aloe vera, 75 ml, přírodní deodorant bez aerosolů, na e-shopu Kosmetika Benecos za 159 Kč. GRN Essential Elements Face Gel, pleťový gel s aloe vera a konopím, pro smíšenou a mastnou pleť, v Alze 50 ml za 279 Kč. Lavera Tělové mléko BIO levandule-aloe vera, v e-shopu Lavera 200 ml za 199 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: N.A.E. Purezza Cleansing Micellar Water, micelární voda odličuje a čistí v jednom, v Alze 500 ml za 149 Kč. Zklidňující textilní maska Ariul aloe, peelingový efekt, v e-shopu Elarte za 99 Kč. Yage Velvet Touch, mycí gel na citlivou pleť, v e-shopu Yage Organics 50 ml za 999 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Fructis Aloe Vera Hair Food od Garnier, hydratační maska pro normální a suché vlasy, v e-shopu Notino 390 ml za 169 Kč. Urtekram šampon aloe vera na normální vlasy, v e-shopu Biooo 250 ml za 175 Kč. Neobio pěstící olej na vlasy Bio aloe vera & argan, pro suché a lámavé vlasy, v e-shopu Bio 75 ml za 172 KčFoto: Archiv firem

Reklama

Související témata:

Načítám