Hlavní obsah

Jak používat deodorant, aby co nejlépe zabránil pocení?

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Foto: Prostock-studio, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jen po málokteré kosmetice sahá většina lidí každý den. Mezi takové nesporně patří přípravky proti pocení. I když takový deodorant používáte denně, stejně můžete chybovat. Výsledkem je, že nefunguje tak, jak by měl.

Článek

Když přípravky proti pocení nefungují tak, jak byste čekali, může to mít dva důvody. Buď jste při výběru neměli šťastnou ruku, nebo při jejich používání chybujete. V následujících řádcích si o deodorantech a o tom, jaké jsou jejich výhody a nevýhody proti antiperspirantu, povíme více.

Deodorant vs. antiperspirant

Přípravky proti pocení patří z hlediska chemického složení i funkčnosti do jedné ze dvou základních skupin. Jsou to deodoranty a antiperspiranty. Tváří se jako to samé, ale nejsou.

Antiperspiranty zabraňují pocení. Vyloženě fungují tak, že na ošetřeném místě, nejčastěji v podpaží, blokují výměšky apokrinních a ekrinních potních žláz a zároveň obvykle hezky voní. Deodoranty pot neblokují. Jejich úkolem je jen potlačit zápach a tělo nijak nezatěžovat.

Foto: Sergey Ryzhov, Shutterstock.com

Pokud netrpíte nadměrným pocením, vystačíte si s deodorantemFoto: Sergey Ryzhov, Shutterstock.com

Blokování potu: vadí, nebo nevadí?

Kdo se hodně potí a v teplých dnech ho trápí propocená místa na oblečení, dá obvykle přednost antiperspirantu. Kdo se potí mírněji, vystačí si s deodorantem. Antiperspirant má totiž své výhody, ale i nevýhody. Velkým plusem je dobrá účinnost, mínusem pak obsah hliníkových solí, o kterých se spekuluje jako o potenciálně škodlivých látkách.

Obecně je blokování potu nepřirozené — potem se totiž tělo čistí a v létě ochlazuje. Na druhé straně, pokud aplikujete antiperspirant pouze do podpaží, zbývá mnoho dalších partií, které mohou sloužit k mírnému odvodu potu.

Deodoranty látky omezující tvorbu potu neobsahují. Kvalitní přípravky by potenciálně závadné látky obsahovat neměly. Jsou v nich antibakteriální látky, které brání reakci potu s bakteriemi. Jinými slovy — nesnaží se omezit přirozené pocení, ale zabraňují nepříjemnému zápachu.

A pokud se chcete vyvarovat nevzhledných žlutých fleků na oblečení, tak si vybírejte prostředky, které neobsahují tříslovinu tanin. Ta má sice skvělé antioxidační účinky, ale zároveň je zabarvena žlutě, což může být právě hlavním ničitelem vašeho oblečení.

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Než aplikujete deodorant, mělo by být podpaží zcela suchéFoto: George Rudy, Shutterstock.com

Jen na suchou pokožku

Dáte přednost přirozenějšímu deodorantu, ale nemáte zkušenost s jeho používáním? První aplikaci proveďte ráno na čistou, suchou pokožku. To znamená po umytí, ale zároveň usušení daných partií. Také není dobré nanášet prostředek na čerstvě oholenou pokožku, dobré je počkat alespoň 12 hodin.

Většina používá deodorant každé ráno před odchodem z domu. Nicméně vyplatí se ho aplikovat i před spaním. Potní žlázy jsou v noci méně aktivní, přípravek se tak dostane na správná místa a má dost času vytvořit patřičnou ochranu na následující den. V případě obzvláště přírodních deodorantů je třeba myslet na to, že jednou za den nestačí. Přípravek mějte při sobě a používejte dle potřeby několikrát denně.

Po kterých deodorantech sáhnout?

Foto: Archiv firem

Zleva: Sebamed Roll-on Fresh, brání množení bakterií, které způsobují zápach. Cena 99 Kč. Ben&Anna tuhý přírodní deodorant na bázi jedlé sody a bambuckého másla s vůní energizující limetky. Cena 179 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Deodorant Adidas Adipure, 12 hodin chrání před zápachem, přirom neobsahuje hliníkové soli. Cena 69 Kč. Borotalco Original antiperspirant proti nadměrnému pocení vydrží účinkovat až 48 hodin. Absorbování potu zajišťuje přírodní minerální látka microtalcum. Cena 99 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Nivea Fresh Natural je deodorant se svěží vůní a bez obsahu barviv a hliníkových solí. Cena 50 Kč. La Roche-Posay Physiologique deostick pro citlivou kůži, chrání pleť před vlhkostí a neutralizuje zápach. Cena 279 KčFoto: Archiv firem

Reklama

Související témata:

Načítám