Hlavní obsah

Šalvěj nebo botox: Co dělat, když vás trápí nadměrné pocení?

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Foto: fizkes, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přirozený projev těla, který ale obtěžuje. Řeč je o pocení v nadměrné míře. Jaké jsou příčiny a co vám pomůže, kromě dobrého antiperspirantu?

Článek

Potit se přiměřeně je zdravé. Pocení pomáhá termoregulaci, protože ochlazuje tělo. Potní žlázy jsou umístěny po celém těle, ale v největším množství je najdeme v dlaních, chodidlech a podpaží.

Nadměrné pocení neboli hyperhidróza už taková legrace není. Může postihovat celé tělo, nebo jen nějakou jeho část, nejčastěji čelo, dlaně, podpaží, třísla nebo chodidla. Problém je to jak zdravotní, tak i společenský. Co může pomoci?

Proč se tak potíte?

Nadměrné pocení znamená, že se potíte i v situacích, kdy byste neměli, třeba při práci na počítači. „Příčinou hyperhidrózy je abnormální nebo přehnaná reakce nervového systému na normální emoční stres nebo teplotu. Jedná se o vrozenou dispozici, která bývá chronická,“ vysvětluje Jan Kučera, dermatolog z Perfect Clinic. Pocení na obličeji, hrudi a zádech je obvykle způsobeno tepelnými podněty, zatímco pocení dlaní a chodidel je způsobeno emočním stresem. 

Pokud vás tento problém trápí, je nutno se ujistit, že se nejedná o projev nějakého onemocnění. „Může jít například o onemocnění štítné žlázy a u nočního pocení je třeba vyloučit onkologické onemocnění. Pokud se však pocení vyskytuje pouze místně, jedná se především o nepříjemný estetický a společenský problém,“ uklidňuje dermatoložka Petra Moravcová z Perfect Clinic.

Antiperspirant a hořčík

Nejrychlejší a nejsnazší pomocí jsou antiperspiranty. Jsou vhodnější než deodoranty, protože na rozdíl od nich pocení nejen překrývají vůní, ale také ho omezují. Na trhu existují i takové, které slibují účinek až pět dní. Doporučení zní také vyhnout se tučným a kořeněným jídlům, přemíře alkoholu a kávy.

Může pomoci i zlepšení pitného režimu, stejně jako doplnění hořčíku. Jeho nedostatek může stát za vaším problémem, a také kvůli pocení z těla rychleji odchází. Proto je vhodné ho doplňovat v jídle (banán, špenát, čočka, mandle) a případně i v potravinových doplňcích. V neposlední řadě udržujte čisté podpaží díky sprchovým gelům a holení. V delších chloupkách se bakteriím, které pot rozkládají a způsobují nepříjemný odér, lépe daří.

Foto: Archiv firem

Zleva: Krémový antiperspirant proti nadměrnému pocení Maximum Protection Confidence, Rexona, 131 Kč, prodává Notino; Antiperspirant roll-on pro ochranu až na 5 dní, Perspirex, 349 KčFoto: Archiv firem

Foto: Archiv firem

Zleva: Intenzivní antiperspirant ve spreji Eucerin, 349 Kč; Antiperspirant Stress Protect, Nivea, 60 Kč, prodává dm drogerieFoto: Archiv firem

Šalvěj a přeslička proti pocení

Pomoc můžete hledat i v bylinkách. Konkrétně vsaďte na odvar ze šalvěje. „K pití je nutné šalvěj převařit minimálně dvě minuty, kvůli obsahu neurotoxinu thujonu ,“ vysvětluje fytoterapeutka Monika Poledníková. Thujon obsahuje například dříve zakázaný absint. Množství neurotoxinu je v něm však tak nízké, že je neškodné. „V žádném případě šalvěj neužívejte dlouhodobě, pouze při potížích a maximálně 14 dní v kuse.“ Bylinka je také nevhodná pro kojící ženy, protože zastavuje laktaci.

Na pocení nohou je skvělá přeslička rolní. „U přesličky pozor na záměnu při sběru, přeslička rolní ano, přeslička bahenní je jedovatá,“ varuje Monika Poledníková. Doporučuje si z této byliny vyrobit tinkturu a užívat ji zevně. „Nohy se omyjí, osuší a pak se vtírá přesličková tinktura do nohou.“

Bylinky na vlasy: Po kterých budou lesklejší, jemnější a zdravější?

Foto: Jiri Hera, Orest lyzhechka, Shutterstock.com

Zleva šalvěj a přeslička. Z bylinek jsou proti pocení nejlepšíFoto: Jiri Hera, Orest lyzhechka, Shutterstock.com

Botox do podpaží

Pokud se vyloučí jako příčina nějaké onemocnění a výše zmíněná doporučení nepomáhají, je možností botox. „Aplikace proti pocení do oblasti podpaží, dlaní nebo chodidel dnes není nijak výjimečné,“ podotýká dermatoložka Lucie Kalinová z Brandeis Clinic.

Foto: svetlana_apo, Shutterstock.com

Botulotoxinové injekce vydrží blokovat pot až 6 měsícůFoto: svetlana_apo, Shutterstock.com

„Látka se vnáší do podkoží pomocí jemných jehliček v rozestupu zhruba 1 centimetr. Zde botulotoxin zamezuje přenosu nervových signálů do potních žláz a ty poté dramaticky sníží svou aktivitu.“  Zákrok je bezbolestný díky znecitlivující masti a trvá asi dvacet minut. „Účinek začne vyprchávat asi po půl roce,“ dodává Lucie Kalinová.

Reklama

Související témata:

Načítám