Hlavní obsah

Dietní kalendář pro rok 2018: Co a kdy udělat, abyste letos opravdu zhubli?

Foto: nenetus, Shutterstock.com

Foto: nenetus, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeden celý rok je dost dlouhá doba na to, abyste změnili řadu věcí. Třeba svoje tělo k nepoznání. Plánujete letos výrazně zhubnout a zformovat postavu? Podívejte se na náš dietní kalendář. Takhle totiž budete v ideálním případě postupovat.

Článek

Chtěli jste hned v lednu najet na režim, při kterém držíte přísnou dietu a cvičíte každý den dvě hodiny? Ihned zastavte. Takhle to vydržíte sotva do konce ledna a po zbytek roku budete zase ve starých kolejích. A ve výsledku nezhubnete ani deko.

Už jste to možná slyšeli mnohokrát, ale to, o co byste se měli snažit, je nový, zdravější životní styl. A ten – na rozdíl od diety – nemá ohraničený začátek ani konec. Sice jednou začnete, to ano, ale pak byste měli pokračovat nejen celý rok, ale i další a další... Zkrátka je to už napořád. S námi tuhle změnu zvládnete hravě během letošního roku a takhle to bude vypadat!

Leden jako nový začátek

Vyloučíte z jídelníčku to nejhorší: sladkosti, smažená jídla, tučné omáčky, polotovary, jídla ze stánků typu pizza, sýrové těstoviny nebo klobásy. Začnete jíst pravidelně čtyřikrát až šestkrát denně. Zároveň se pokusíte aspoň třikrát do týdne cvičit. Aktivity volíte v závislosti na své kondici. Tento plán je určen především pro úplné a věčné začátečníky a ti mohou klidně zvolit rychlou chůzi spolu s krátkým strečinkem nebo jednoduchým domácím posilováním.

Únor ještě nemusí přinést výsledky

Máte měsíc za sebou, ovšem výsledky ještě neočekávejte. Někdo už se v téhle chvíli může těšit z váhového úbytku, ale není to pravidlo. Ve skutečnosti to může být i naopak. Pokud jste se totiž začali věnovat například joggingu (pomalý běh často střídaný s chůzí), vaše tělo se může dostat do šoku, a ze začátku dokonce nabírat vodu. Zůstaňte v klidu, nedělejte si s tím hlavu a pokračujte dál. Hlavně se přehnaně nevažte – jednou do týdne bohatě postačí.

Březen je čas jídla a kalorií

Začněte se více soustředit na jídlo. Jíte zdravěji a pravidelněji, ale zatím jste nepočítali kalorie? Tak teď už se bez nich neobejdete. Pomocí kalorických kalkulaček (na internetu jich najdete mraky) zjistíte, kolik energie můžete přijmout, abyste hubli. Minimálně několik následujících měsíců jídlo važte a podle tabulek počítejte svůj denní příjem – musí být nižší než výdej.

Foto: autor , Shutterstock.com

Od března to bez počítání kalorií nepůjdeFoto: autor , Shutterstock.com

Duben a menší konfekční velikost

Už máte trochu představu, kolik kalorií má mistička rýže, kelímek jogurtu nebo lžíce oleje. Víte, že když dáte do salátu tři lžíce majonézy, ani zdaleka to není dietní jídlo. Také ve sportu už jste výrazně pokročili. Je proto ten správný čas čekat první výsledky: nepochybně vidíte nejen menší číslo na váze, ale vaše oblečení je volnější a vy se cítíte svěžejší, lehčí, šťastnější.

Květen a vy vypadáte skvěle

Neusněte na vavřínech. Víte, že těch pár kilo dole je fajn. Je to více než fajn, vypadáte mnohem lépe! Váš cíl ale není malý: vy nechcete vypadat dobře, chcete vypadat úžasně. Proto pokračujete dál.

Červen jako těžká zkouška

Máte před sebou náročné období. Léto je velkým úkolem pro vaši vůli. Nenechte se zlákat zmrzlinami a ledovými tříštěmi, které potkáváte na každém kroku. Zkuste vynechat dovolenou typu all inclusive a vydejte se někam za dobrodružstvím.

Foto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Dovolenou naplánujte s ohledem na svou celoroční snahuFoto: wavebreakmedia, Shutterstock.com

Červenec zahájí reverzní dietu

Máte za sebou půl roku. Jste hvězda a vypadáte úžasně. Teď je ale čas dostat se z kalorického deficitu zpět. Aspoň na nějaký čas. Kdybyste totiž i nadále jedli méně, než tělo potřebuje, mělo by to neblahý dopad na váš metabolismus. Vsaďte proto na reverzní dietu.

Srpen v pauze

Stejně jako minulý měsíc jste i teď na reverzní dietě. Jedná se o udržovací režim, během kterého hubnete jen velmi pomalu nebo vůbec. Tento režim se obvykle zařazuje až na konci hubnoucí fáze, avšak v případě, že chcete shodit opravdu hodně kilogramů (více než 15 až 20), je třeba si mezi obdobími kalorických deficitů dát aspoň na chvíli pauzu.

Září a máte skoro vyhráno

Zvládli jste počáteční režim, zvládli jste období kalorického deficitu, ale i reverzní dietu. Teď už si můžete být jistí, že to dotáhnete do konce. Naposledy v životě ale ještě naběhněte na přísnější dietní režim. Zbývají vám poslední kila, tak pryč s nimi!

Říjen a poslední randění s dietou

Stále pokračujte ve své poslední opravdové dietě. Zároveň se nezdráhejte vyzkoušet nové sporty. Chcete-li mít stále lepší výsledky, je potřeba ve svém tréninkovém plánu experimentovat. Jestli jste dosud chodili jen do posilovny, zkuste navíc míčové sporty, lezeckou stěnu nebo třeba tanec.

Listopad a z vás je nový čověk

Právě teď jste pravděpodobně na své cílové váze. Gratulujeme! Opět si ale ještě na pár týdnů zopakujte udržovací neboli reverzní dietu.

Prosinec přinese nejkrásnější dárek

Vaše proměna je hotová. Vypadáte krásně, úžasně, perfektně. Všichni vás chválí a vy na sebe můžete být hrdí. Zdravý životní styl vám je už naprosto přirozený. Ani nemůžete uvěřit, že vám to ze začátku přišlo tak těžké. Teď jste si totiž naprosto jistí, že už nikdy nepřiberete zpět.

Těm, kteří právě začínají, přejeme hodně zdaru! Vy to zvládnete!

Reklama

Načítám