Hlavní obsah

Recept na pohodový vztah: Těchto 7 věcí partnerovi nikdy neříkejte

Foto: Y Photo Studio, Shutterstock.com

Foto: Y Photo Studio, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jakmile se člověk zamiluje, nejraději by s vyvoleným sdílel celý svět. Snad tedy až na kartáček na zuby. A je to tak v pořádku, v partnerství je důležité se o věci dělit a nehromádkovat na „moje“ a „tvoje“. Ovšem ne všechno je dobré sdílet, něco byste si měli přece jen schovat jen pro sebe.

Článek

Je to tak trochu tajemství, i když v pravém slova smyslu o to úplně nejde. Třeba když neřeknete, že jste dostala pokutu za rychlou jízdu nebo že jste omylem rozbila hrneček, který jste dostala na třetím rande. Věci, jež byste se svým partnerem neměly sdílet, jsou sice nepodstatné, ale přitom by mohly jednomu z vás ublížit, případně do vztahu zasít semínko pochybností a poté ho úplně rozklížit.

„Není zdravé, abyste sdíleli vše, co jen vás napadne nebo co uděláte. Uchování alespoň části soukromí je důležité pro duševní zdraví,“ říká Kimberly Hershenson, terapeutka, která se vztahům věnuje dlouhodobě. Nicméně rozhodně to neznamená, že si máte lhát. Když na dané téma dojde řeč, nemá smysl si cokoliv vymýšlet, ale raději jít rovnou s pravdou ven. A pak holt nést následky, které to může mít.

Co byste si měla raději nosit vždy v sobě a nesdílet se svým milovaným protějškem?

1. Počet sexuálních partnerů

Kolik je málo a kolik moc? Ve Velké Británii prováděli výzkum, ve kterém se lidé měli vyjádřit, jaký je podle nich ideální počet sexuálních partnerů. Dámy uvádějí, že v případě žen je to 10, v případě mužů 11. Muži přiznali, že v případě žen je ideální číslo 5 a u nich samotných pak 32. Co z toho vyplývá? Ideál pro oba dva neexistuje, proto je zbytečné o tom vůbec hovořit. Jen by to mohlo vzbudit pochybnosti, případně žárlivost či podezíravost. Moudrý člověk to neříká a moudřejší se ani neptá.

2. Podrobnosti o expartnerech

Museli bychom být naivní, abychom si mysleli, že naši partneři před námi nikoho neměli. Vědět o předchozích vztazích je důležité, zrovna tak může být ku prospěchu zjistit, kde byl problém a proč se ti dva rozešli. Bez čeho by se ale asi většina z nás obešla, jsou bližší rysy a povahové vlastnosti ex. Člověk se pak může snažit sebevíc, ale občas se žárlivosti nevyhne, stejně tak případným pochybnostem: „A budu mu stačit, když ta jeho bývalá byla zřejmě mnohem akčnější než já?“ Na tyhle domněnky zapomeňte, jsou scestné. To samé platí i opačně – ani váš protějšek nezajímá, jak úspěšný váš ex byl.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Teď jste spolu a máte k tomu dobré důvody. Tak nemá cenu svěřovat se se svou milostnou či večírkovou minulostí příliš do detailůFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

3. Míru žárlivosti

S předchozím bodem souvisí i to, že není vždy dobré dávat úplně najevo, jak moc žárlíte. Ano, dusit to v sobě je špatné, na tom se asi všichni shodnou, nicméně plivat síru jen při každé jeho zmínce o blízké kamarádce je cesta do pekel. Váš partner je teď s vámi, má k tomu dostatek důvodů, tak o tom nepochybujte. Kromě toho neustálá žárlivost je po nějaké době otravná a může v druhém vzbudit podezření, že mu zřejmě zas až tolik nevěříte. A když ve vztahu chybí důvěra, je to první krok k větším problémům.

4. Pochybnosti o vztahu

Napadlo vás někdy, jestli má váš vztah vůbec smysl? A to i přestože jste spokojení? Určitě ano, tyhle myšlenky jsou naprosto normální. „Tyto občasné pochyby není dobré sdílet. Pouze budou ve vztahu vytvářet nejistotu a druhému tím můžete ublížit,“ popisuje psychoterapeutka Carol Ward. V takovou chvíli si udělejte čas jen sami pro sebe, na chvíli si sedněte a zkuste se reálně zamyslet, mají-li vaše pochyby nějaké hlubší opodstatnění. Většinou dojdete k tomu, že nikoliv. Psychoterapeutka dodává, že kdyby přetrvávaly delší dobu, a navíc ještě posilovaly, je namístě o nich partnerovi říct a začít to řešit.

5. Bouřlivé noci mládí

Vzpomínat na divoké večírky může být sice vtipné, ale raději v paměti pátrejte opatrně, ne všechny zážitky chcete sdílet se svým partnerem. Ačkoliv vás zná teď, v přítomnosti, některá část vašeho mladšího já pro něj může být překvapivá a třeba nepříliš přitažlivá. Zvláště byla-li mladší léta trochu bouřlivější. A znáte to – všechno, co řeknete, může být použito proti vám, takže raději ne!

6. Jeho drobné nedostatky

Když s někým žijete, všimnete si asi drobných nedostatků, které vás mohou vytáčet. Třeba jak kýchá, případně jak si pomlaskne při kousnutí do chleba. Tyhle maličkosti většinou nelze moc ovlivnit a člověk se s nimi musí naučit žít. Je to naprosto normální a přirozené a vsaďte se, že i jemu na vás určitě něco drobného vadí. Ale o tom to je – nikdo z nás není dokonalý! A upozorňováním na partnerovy nedostatky můžete způsobit, že se před vámi nebude cítit dostatečně sebevědomý nebo o sobě začne pochybovat. A navíc: tyhle detaily vás rozčilují zpravidla jen ve chvílích, kdy jste utahané, nebo citlivější na určité vjemy.

Foto: bokan, Shutterstock.com

Možná vám vadí, jaké partner vydává při jídle zvuky? I on by na vás určitě něco vylepšilFoto: bokan, Shutterstock.com

7. Prvotní rozčarování

Každý vztah nezačíná jako z červené knihovny, kdy do sebe dva lidé na ulici narazí a už v tu chvíli vědí, že to je to pravé ořechové. Ale říkat svému protějšku, že na samém prvopočátku nebyl ten pravý, je irelevantní a zbytečné. Teď jste spolu a je pro vás ten nejpřitažlivější člověk na světě – a na tom záleží. Co bylo dříve, jestli vejce, nebo slepice, teď už nehraje roli.

Také před partnerem leccos tajíte, nebo vždycky všechno rovnou vybalíte?

Načítám