Hlavní obsah

Recept na šťastný vztah? Zapomeňte na pana Dokonalého a hledejte pana Dobrého

Foto: Branislav Nenin, Shutterstock.com

Foto: Branislav Nenin, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Roky plynou a vy stále hledáte pana Dokonalého. Toho super muže, s nímž vás čeká vášnivá láska jako z filmu. Jenže on nepřichází a nejspíš ani nikdy nepřijde. Zkuste hledat „jen“ dobrého muže.

Článek

Mnoho žen má vysněného muže, kterého ovšem marně hledá. Podle britské sexpertky Tracey Cox je tohle marné čekání na prince na bílém koni velká chyba, většinu žen údajně čeká spokojený život spíš po boku „dostatečně dobrého muže“.

Trocha teorie

„Moje kamarádka vtipkuje, že na svého prince čeká od svých dvanácti let. Jenže teď je jí 46 a je stále sama. Přitom jsem ji viděla už se spoustou mužů, kteří se k ní hodili a mohla s nimi být šťastná. Jenže – stejně jako mnoho jiných žen – i ona má špatnou představu o tom, co je to opravdová láska,“ říká Tracey Cox.

Většina lidí si totiž myslí, že láska je to, co vídají ve filmech. Divoká jiskra, vášeň, drama, hádky ukončené skvělým sexem, velkolepá gesta, neustálé akce. A když se pak objeví muž, který tohle nedělá, s nímž prožíváte klidné a bezkonfliktní chvíle, který je spolehlivý a vyrovnaný, uděláte si z něj kamaráda. „Protože tahle stabilita a klid, to přece není ta hollywoodská láska, to je kamarádství,“ říká Tracey Cox, podle které tak hodně žen vlastně kamarádí s mužem, který by byl jejich ideálním partnerem.

A tohle je prý pět důvodů, proč to tak je.

1. Láska jako na horské dráze? Kdepak

Není snad žena starší 35 let, která by si nemyslela, že Carrie ze „Sexu ve městě“ udělala chybu, když dala přednost panu Božskému před hodným, milým a spolehlivým Aidanem. Pan Božský byl sice krásný, bohatý a dělal přesně ta velká milostná gesta, ale na svatbu nedorazil (i když to nakonec dopadlo dobře – ale jen proto, že to byl film, realita by byla jiná).

Vztahy, které fungují jako na horské dráze, jsou zajímavé, když jste mladí. Máte totiž pocit, že neustálé pády a následné vzlety jsou láska, důkaz vášně. „Ovšem když zestárnete a zmoudříte, pochopíte, že je to spíš důkaz toho, že se k sobě nehodíte,“ říká Tracey Cox.

Foto: Dean Drobot, Shutterstock.com

Hádáte se a pak usmiřujete? A tak pořád dokola? Možná to není láska a vůbec se k sobě nehodíteFoto: Dean Drobot, Shutterstock.com

2. Potřeby se mění

Když vám je dvacet, chcete od svého protějšku, aby byl sexy, aby s ním byla sranda, aby to uměl rozjet na večírku a následně vám v posteli předvedl sedmý div světa. Možná máte i jasno v tom, že by měl být vysoký, svalnatý a blonďatý.

Jenže s věkem se tyhle potřeby mění a je to v pořádku – pokud ovšem seznam toho, co od muže chcete, aktualizujete. „Přemýšlejte, co vás s partnerem udrží pohromadě třeba třicet a více let,“ radí Tracey Cox. Budou to jeho svaly (s věkem ochabující), sexuální výkonnost (s věkem též slábnoucí), nebo jeho schopnost činit kompromisy, spolehlivost, ochota vás podpořit, inteligence a smysl pro humor?

3. Malý plamínek je lepší než divoký oheň

Okamžitá vášnivá láska je jako divoký oheň – stačí jedna jiskra a je z toho oheň, který pohltí vše, co mu stojí v cestě.

Naopak láska založená na přátelství a kompatibilitě je jako doutnající ohýnek. Hoří pomaleji a tišeji, zvolna se rozhořívá, ale nakonec hoří klidně a konstantně. Tenhle oheň hřeje, ale nespaluje, neničí.

Foto: George Rudy, Shutterstock.com

Začít pomalu, nejdřív se poznávat a až pak se do sebe zamilovat, to není vůbec špatnéFoto: George Rudy, Shutterstock.com

4. Na začátku jste slepí

Když potkáte pana Dokonalého, dá se říct, že v tu chvíli oslepnete. Divoce se zamilujete, podlehnete sexuálnímu pnutí a kvůli těmto silným emocím vlastně vůbec nevidíte, kdo vedle vás skutečně leží.

Zato vztahy, které začínají spíš ve smyslu „mám ho ráda, ale nevím jistě, jestli je to láska“, neoslepují. Naopak – právě kvůli té nejistotě, zda je to ono, jste mnohem víc ve střehu. „Ten muž vás neuchvacuje sex-appealem, ale pomalu si vás získává tím, jaký doopravdy je,“ vysvětluje Tracey Cox. Nejste zaslepené tím, jak je sexy, ale žasnete, jak je chytrý nebo jak vás umí rozesmát a podobně. A tyhle vlastnosti jsou trvalé!

5. Ale co sex?

Pravda je, že aby vám to mohlo klapat i po sexuální stránce, musíte vnímat svůj protějšek jako atraktivní. Ale i to má svůj čas, vášeň nemusí být prudká, buduje se postupně. „Čím víc muže poznáváte, tím víc úžasných vlastností můžete objevit a tím atraktivnější vám bude připadat,“ tvrdí Tracey Cox.

Ženy mají výhodu v tom, že většina z nich nakonec funguje spíš než vizuálně (ó panebože, ten má ale krásný zadek) emočně. Byť je tohle rčení díky jednomu politikovi dost zprofanované, skutečně platí, že muž by měl mít hlavně sexy mozek.

Souhlasíte? Nebo věříte, že láska je jen divoká vášeň?

Reklama

Související témata:

Načítám