Článek
Tím, že se květák nevaří, ale peče, krásně změkne a přitom si zachová skvělou pevnou strukturu.
Postup
01.
Celý očištěný květák nakrájejte na plátky (asi 1,5 cm široké). Kusy, které nejsou celistvé, nasekejte na malé kousky a dejte do rendlíku. Zalijte je smetanou a mlékem a přidejte trošku soli a muškátového oříšku.
02.
Nasekaný květák vařte ve smetaně do změknutí a pak ho rozmixujte tyčovým mixérem. Dle chuti dosolte, vznikne výborná zapékací omáčka.
03.
Pekáč vyložte pečicím papírem. Květákové řezy osolte, okořeňte paprikou a pokapejte olejem. Vložte do trouby předehřáté na 190 °C a pečte asi 15 minut do změknutí.
04.
Měkký květák vyndejte z trouby, na každý řízek naložte vrstvu smetanové omáčky a hojně posypejte strouhaným čedarem. Pekáč vraťte do trouby a květákové steaky zapečte dozlatova.
05.
Hotový květák podávejte s vařeným bramborem.