Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Tuhle zajímavou a oblíbenou úpravu květáku milují i děti. Květákové plátky se zapečou s jemnou a rychlou smetanovou omáčkou, čedar na nich pak udělá voňavou zlatou vrstvu.

10 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 porce
Zapékací omáčka
  • 200 ml 30% smetany ke šlehání
  • 50 ml mléka
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 2 špetky soli
Květákové steaky
  • 1 ks květáku
  • 1/2 lžičky mleté sladké papriky
  • 3 špetky soli
  • 2 špetky pepře
  • 3 lžíce oleje
  • 150 g čedaru
Článek

Tím, že se květák nevaří, ale peče, krásně změkne a přitom si zachová skvělou pevnou strukturu.

Postup

01.

Celý očištěný květák nakrájejte na plátky (asi 1,5 cm široké). Kusy, které nejsou celistvé, nasekejte na malé kousky a dejte do rendlíku. Zalijte je smetanou a mlékem a přidejte trošku soli a muškátového oříšku.

02.

Nasekaný květák vařte ve smetaně do změknutí a pak ho rozmixujte tyčovým mixérem. Dle chuti dosolte, vznikne výborná zapékací omáčka.

03.

Pekáč vyložte pečicím papírem. Květákové řezy osolte, okořeňte paprikou a pokapejte olejem. Vložte do trouby předehřáté na 190 °C a pečte asi 15 minut do změknutí.

04.

Měkký květák vyndejte z trouby, na každý řízek naložte vrstvu smetanové omáčky a hojně posypejte strouhaným čedarem. Pekáč vraťte do trouby a květákové steaky zapečte dozlatova.

05.

Hotový květák podávejte s vařeným bramborem.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie2 423,15 kJ
Bílkoviny24,53 g
Tuky47,55 g
Sacharidy15,37 g
Sůl2,87 g
SAFA21,76 g
Vláknina7,5 g
Cukry9,37 g

Načítám