Hlavní obsah
4,5
(6)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Když máte k dispozici květák a vejce, můžete připravit květákový mozeček. Je to skvělá rychlovka, nebudeme si ale nic namlouvat: děti ho mnohdy odmítají a lidem, kteří mají rádi výraznější chutě, připadá fádní. Z téměř stejných surovin ale upečete voňavý a lákavý květákový koláč. Říká se mu kuku a pochází z perské kuchyně.

5 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Budete potřebovat
  • 1 ks malého květáku
  • 1 ks cibule
  • 4 ks vejce
  • 6 lžic oleje
Směs koření
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1/4 lžičky kurkumy
  • 1/4 lžičky chilli vloček
  • 1 špetka pepře
  • 1/2 lžičky soli
Článek

Budete potřebovat hlubší pánev, kterou můžete vložit do trouby, jinak je ale příprava nekomplikovaná a rychlá. Květák nemusíte ani předvařit, díky krátkému osmažení na pánvi a následnému pobytu v troubě změkne tak akorát. Hotové jídlo je voňavé a výrazné, a když ho vyklopíte na servírovací talíř a dozdobíte kopečkem hustého jogurtu (já jsem použila domácí smetanový sýr) vypadá velmi lákavě. Kuku je skvělé hned po vytažení z trouby, ale i v pokojové teplotě a neudělá ostudu ani jako součást pohoštění na party.

Postup

01.

Předehřejte troubu na 180 °C. Květák opláchněte (budete potřebovat jeden menší nebo polovinu opravdu velké hlávky), rozeberte na růžičky a na velkém prkénku nakrájejte ostrým nožem na menší kousky, včetně menších košťálů, které jsou hned pod růžičkami. Velký a pevný košťál, ze kterého růžičky vyrostly, odložte na vývar z odřezků zeleniny.

02.

Cibuli nakrájejte nadrobno a připravte si do malé suché mističky všechno koření, které budete potřebovat. Když bude čas vsypat ho do pánve, nebudete muset zápasit s pytlíčky či kořenkami a riskovat, že se vám zelenina spálí. Do větší misky rozklepněte vejce, lehce je osolte a promíchejte, nemusíte je příliš šlehat.

Tip: Množství chilli upravte podle svých preferencí a pro větší jedlíky klidně přidejte vejce navíc.

03.

Ve větší hlubší pánvi, kterou můžete vložit do trouby, rozehřejte 3 lžíce oleje na vyšší, ne však nejvyšší teplotu. Vsypejte cibuli, také ji s citem osolte a opepřete a za stálého míchání opékejte do doby, než začne lehounce zlátnout. Poté přidejte květák a krátce ho opečte, postačí mu 3-4 minuty. Do pánve přidejte ještě lžíci oleje, vsypejte připravené koření a zeleninovou směs dobře promíchejte, až se všechny kousky obalí voňavým olejem.

Tip: Ke květáku můžete přidat i pár uvařených zbylých brambor, a pokud je máte k dispozici, můžete jídlo obohatit i hrstí čerstvých voňavých bylinek, tradiční jsou koriandr a kopr.

04.

Do pánve teď vlijte i připravená vejce. V rychlosti je promíchejte se zeleninou tak, aby se dostala do celé pánve. Vařečkou je stáhněte z boků pánve, a ještě téměř tekutou směs uhlaďte, zarovnejte a lehce upěchujte. Po obvodu pánve nalijte poslední dvě lžíce oleje a vložte ji do předehřáté trouby.

05.

Pečte asi 20-25 minut, až se povrch zatáhne a zpevní, poté pánev vyjměte z trouby a nechte chvíli zchladnout. Na upečené květákové kuku v pánvi položte velký servírovací talíř a rychlým pohybem ho opatrně obraťte (dávejte pozor na horký olej). Podávejte s kopečkem hustého bílého jogurtu, zeleným salátem nebo ředkvičkami, a chcete-li sytější jídlo, přidejte i chlebové placky.

Zapečené pokrmy s vejci najdete v mnohých národních kuchyních, jsou rychle hotové a dobře se v nich uplatní zbylé suroviny. Špagety frittata patří ke klasickým italským receptům a španělská bramborová tortilla je chuťově dokonalá: vláčná, křupavá a jemně kouřová.

Načítám