Hlavní obsah
4,5
(2)
Foto: Martina Baťhová (Lancingerová)

Foto: Martina Baťhová (Lancingerová)

Znáte jen masové tacos? Co takhle vyzkoušet i vegetariánské? Tato úprava obalovaného květáku v troubě může potěšit stejně jako ta smažená. Tím spíš, že je méně pracná a nezůstane po ní smažený odér po bytě.

20 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
2 porce
Pečený obalovaný květák:
  • 300 g květáku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 1/2 lžičky tekutého medu
  • 1 lžička mletého koriandru
  • 1/2 lžičky uzené papriky
  • 1/2 lžičky sušeného česneku
  • 1/2 lžičky mletého římského kmínu
  • 1 špetka soli
  • 1 špetka mletého černého pepře
  • 1 hrst strouhanky panko
  • 1/4 lžičky sladké mleté papriky
Navíc potřebujete:
  • 50 g kyselých jablek
  • 50 g celeru
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 1 lžíce bílého jogurtu
  • 1/2 lžičky chilli omáčky sriracha
  • 6 listů římského salátu
  • 1/2 ks avokáda
  • 6 ks kukuřičných tortill
  • 1 hrst čerstvého koriandru
Článek

Květákové tacos, stejně jako každé jiné, můžete připravovat do malých i velkých formátů tortill. Ty drobnější, většinou o průměru 15 cm, lze velice pěkně naservírovat na tác jednu vedle druhé tak, aby náplň zůstala nahoře a nevypadávala. Jsou tak akorát do ruky. Do receptu jsme použili tortilly z kukuřičné mouky, ale můžete vzít i pšeničné - světlé nebo celozrnné.

01.

Květák rozeberte na drobné růžičky a vložte do mísy.

02.

V menší misce promíchejte ingredience na marinádu - olej, med, koriandr, uzenou papriku, římský kmín, česnek, větší špetku soli a pepř. Marinádou přelijte květák a dobře promíchejte, aby byl ze všech stran obalený.

03.

Do čisté misky nasypejte panko strouhanku a trochu mleté papriky. Promíchejte. Ve směsi po částech obalujte marinovaný květák. Obalené kousky rozprostřete na plech vyložený pečicím papírem. Pečte při 200 °C 15 minut.

04.

Jablko a celer nakrájejte na tenké hranolky. Zakápněte citronem a promíchejte. Přidejte jogurt, srirachu anebo špetku mletého chilli a dobře promíchejte.

05.

Římský salát nakrájejte na slabší proužky, avokádo nakrájejte na plátky. Tortilly nahřejte na pánvi.

06.

Do každé tortilly vložte trochu římského salátu, jablka s celerem, kousek avokáda, několik kousků pečeného květáku a nakonec posypejte koriandrem. Ihned podávejte.

Z květáku se dá připravit spousta lákavých jídel. Už jste ochutnali lahodnou květákovou pizzu, dietní květákové halušky s brynzou nebo těstoviny s květákovou omáčkou?

Načítám