Hlavní obsah

Nejlepší recepty z květáku a šikovné tipy, jak ho vybrat i skladovat

Foto: Sokor Space, Shutterstock.com

Foto: Sokor Space, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Květák. Tato bělostná zelenina s poetickým názvem se může stát skvělým spojencem v boji s přebytečnými kilogramy. Má minimum kalorií, zato dostatek vlákniny a zasytí na delší dobu. A dají se z něho vykouzlit vynikající jídla pro celou rodinu!

Článek

Květák je významný zdroj vitaminů a minerálů, je bohatý zejména na vitamin C, vitamin K, kyselinu listovou a také draslík, vápník, hořčík a vlákninu. Dobře ho snášejí i lidé s citlivějším zažíváním a jeho sezona je právě teď v plném proudu. Jak vybrat ten nejlepší a na jakých receptech si nejvíc pochutnáte?

Jak vybrat a skladovat květák

Květáku nesvědčí dlouhé skladování, proto buďte pozorní už při nákupu. Vybírejte pevně uzavřené sněhobílé hlávky bez žlutých a hnědých skvrn, které naznačují, že byl někde delší dobu nesprávně uložený. Přivoňte si k němu: květák nesmí nijak zapáchat! Zkontrolujte i spodní stranu růžice: čistý a ještě trochu vlhký čerstvý řez znamená, že květák můžete bez obav koupit. V přihrádce na zeleninu při teplotě kolem nuly vydrží dva tři dny. Uložte ho košťálem nahoru, ponechte mu alespoň nějaké listy a spotřebujte co nejdřív.

Pokud květák nestíháte uvařit čerstvý (nebo jste ho výhodně koupili či sklidili větší množství najednou), uložte ho do mrazničky:

  • Jak zamrazit květák? Hlávku rozeberte na menší růžičky a krátce povařte v osolené vodě s kapkou citronové šťávy, postačí 4–5 minut. Poté ho rychle zchlaďte ve studené vodě a nechte oschnout. Růžičky pak rozložte na tác a v jedné vrstvě vložte do mrazničky. Až zmrznou, sesypejte je do sáčku a dobře uzavřete. Takhle připravený vydrží květák v mrazničce asi půl roku.

Kvašený květák: chutná křupavá příloha

O prospěšnosti kvašené zeleniny jistě víte, kysané zelí ani rychlokvašky vám představovat nemusíme. Víte ale, že i kvašený květák je vitaminová bomba, a navíc vynikající křupavá příloha ke každému letnímu grilování? Hodit se vám bude menší kvasná nádoba, ale pokud ji nemáte, postačí vám i dvě skleněné lahve – jedna čtyřlitrová a jedna s objemem 0,7 l, která přesně pasuje do hrdla té velké. Přesný recept najdete zde:

Jak využít košťál a listy z květáku

Vnější tmavě zelené listy květáku se ke konzumaci příliš nehodí, zato košťál a vnitřní světlé listy, které těsně přiléhají k hlávce, rozhodně nevyhazujte!

  • Nejjednodušší způsob, jak je zužitkovat, je přidat je do vývarů. Hotový vývar z odřezků a natí dodá chuť dalším pokrmům: použijte ho na podlévání rizota, dušeného masa nebo třeba na zalití kuskusu.
  • Nastrouhaný košťál můžete přidat do různých placek a placiček a do základu krémových polévek.
  • Košťál nakrájený na tenké plátky či jemné hranolky přidejte do zeleninových směsí na čínu.

Dietní recepty z květáku

Obalovaný smažený květák stojí na vrcholu pyramidy nejoblíbenějších receptů, s hubnutím do plavek vám ale příliš nepomůže. Naštěstí existují i jiné chutné způsoby, jak ho zařadit do jídelníčku. V poslední době si mezi příznivci nízkosacharidové diety získala velkou popularitu třeba květáková rýže a různé květákové placičky bez mouky. A je možné z něj připravit i dietní verzi smažáku, low carb pizzu, a dokonce i halušky a steaky!

Květákové kari s omáčkou a čína

Květák je skvělý v jídlech typu kari: voňavé kořeněné omáčky mu dodají exotickou chuť a jejich příprava je poměrně rychlá, takže se skvěle hodí jako sytá, ale lehká večeře pro všední den.

Obalovaný květák v troubě

Příjemný kompromis mezi chutí smaženého květáku a časem stráveným u plotny představuje květák s opraženou strouhankou. Nebo různé verze obalovaného květáku z trouby.

Zapečený květák v troubě a nákypy

No a pak je tu velká skupina zapečených pokrmů z trouby, ve kterých hraje květák hlavní roli.

Načítám