Článek
Postup
01.
Kapustičky očištěte, třetinu nasekejte na menší kousky, zbytek rozčtvrťte a dejte stranou.
02.
Na oleji zpěňte najemno nakrájenou cibuli, přidejte nasekaný česnek a drobně pokrájené kapustičky a nechte česnek jen chvilku rozvonět.
03.
Přidejte rýži a tymián, pořádně promíchejte, zalejte vínem a nechte ho odpařit.
04.
Postupně přidávejte vývar: správně by se měl dávat po naběračkách, nechat vždy odpařit a takto pokračovat, dokud nebude rýže měkká. To trvá asi 15–20 minut.
05.
Mezitím nakrájejte slaninu a na mírném ohni z ní nechte vyškvařit tuk.
06.
Po chvíli přidejte rozčtvrcené kapustičky a opékejte asi 15 minut, dokud nezměknou, ale stále drží tvar. Osolte a opepřete.
07.
Do hotového rizota přimíchejte citronovou šťávu a kůru, nastrouhaný parmezán a podle chuti sůl a mletý černý pepř. Podávejte ozdobené směsí kapustiček se slaninou a nastrouhaným sýrem.