Hlavní obsah
Foto: Greta Blumajerová

Foto: Greta Blumajerová

Vaření s vínem má tu výhodu, že vám zbyde i do skleničky i k jídlu. Do pokrmu totiž víc než dvě deci nepotřebujete. Pusťte se s chutí do rizota!

20 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1/2 lžičky pepře
  • 1 lžička soli
  • 50 g parmazánu
  • 100 g slaniny
  • 1 lžička citronové kůry
  • 3 hrnky hovězího vývaru
  • 1 lžíce čerstvého tymiánu
  • 150 ml bílého vína
  • 1 hrnek kulatozrnné rýže
  • 2 stroužky česneku
  • 3 lžíce olivového oleje
  • 350 g růžičkové kapusty
  • 1 ks cibule
  • citronová šťáva
Článek

Postup

01.

Kapustičky očištěte, třetinu nasekejte na menší kousky, zbytek rozčtvrťte a dejte stranou.

02.

Na oleji zpěňte najemno nakrájenou cibuli, přidejte nasekaný česnek a drobně pokrájené kapustičky a nechte česnek jen chvilku rozvonět.

03.

Přidejte rýži a tymián, pořádně promíchejte, zalejte vínem a nechte ho odpařit.

04.

Postupně přidávejte vývar: správně by se měl dávat po naběračkách, nechat vždy odpařit a takto pokračovat, dokud nebude rýže měkká. To trvá asi 15–20 minut.

05.

Mezitím nakrájejte slaninu a na mírném ohni z ní nechte vyškvařit tuk.

06.

Po chvíli přidejte rozčtvrcené kapustičky a opékejte asi 15 minut, dokud nezměknou, ale stále drží tvar. Osolte a opepřete.

07.

Do hotového rizota přimíchejte citronovou šťávu a kůru, nastrouhaný parmezán a podle chuti sůl a mletý černý pepř. Podávejte ozdobené směsí kapustiček se slaninou a nastrouhaným sýrem.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie2 286,39 kJ
Bílkoviny17,88 g
Tuky26,68 g
Sacharidy56,29 g
Sůl4,27 g
SAFA9,6 g
Vláknina5,15 g
Cukry3,63 g
Související témata:

Načítám