Článek
Když jsem recept poprvé uviděla, nešlo mi do hlavy, jak se sama v průběhu pečení vytvoří máslová vrstva. Do pekáče totiž nalejete nevzhledné tekuté těsto, a abrakadabra - po upečení a zchladnutí nakrájíte plněné řezy. Neptejte se, jak je to možné, nevím.
Postup
01.
Předem si vyndejte vejce a mléko z lednice, aby měly pokojovou teplotu. Máslo rozpusťte a nechte ho zchladnout také do pokojové teploty.
02.
U vajec oddělte žloutky od bílků. Bílky dejte do vyšší nádoby, ve které je budete později šlehat. Žloutky dejte do mísy, přisypte moučkový cukr a společně je vyšlehejte v hustou světlou pěnu.
03.
Postupně do ní vešlehejte rozpuštěné máslo. Následně do těsta přidejte prosátou polohrubou mouku, mletý mák a mléko. Zamíchejte, vznikne řídká směs.
04.
Bílky vyšlehejte se špetkou soli v tuhý sníh. Ten jemně zamíchejte do makové směsi. Řídké těsto vlijte do menšího pekáčku vyloženého pečicím papírem a pečte asi 60 minut při funkci spodní a horní ohřev na 170 stupňů v předem vyhřáté troubě.
05.
Po upečení nechte moučník v pekáčku zcela zchladnout, pak ho opatrně vyndejte a nakrájejte. Jednotlivé porce posypte před podáváním moučkovým cukrem.