Hlavní obsah
3,1
(514)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Aktualizováno

Ne, milí čtenáři, nezačali jsme vám tykat, ani nechceme být vulgární. Pod tímto zvláštním názvem Čumnadrát se totiž skrývá lahodný moučník z máku, který musíte vyzkoušet, protože se při pečení stane kouzlo!

15 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 pekáč o rozměrech 20 × 30 cm
  • 5 ks vejce
  • 140 g cukru moučka
  • 125 g másla
  • 100 g polohrubé mouky
  • 100 g máku
  • 500 ml mléka
  • 1 špetka soli
  • 1 barová lžíce cukru moučka
Článek

Když jsem recept poprvé uviděla, nešlo mi do hlavy, jak se sama v průběhu pečení vytvoří máslová vrstva. Do pekáče totiž nalejete nevzhledné tekuté těsto, a abrakadabra - po upečení a zchladnutí nakrájíte plněné řezy. Neptejte se, jak je to možné, nevím.

Postup

01.

Předem si vyndejte vejce a mléko z lednice, aby měly pokojovou teplotu. Máslo rozpusťte a nechte ho zchladnout také do pokojové teploty.

02.

U vajec oddělte žloutky od bílků. Bílky dejte do vyšší nádoby, ve které je budete později šlehat. Žloutky dejte do mísy, přisypte moučkový cukr a společně je vyšlehejte v hustou světlou pěnu.

03.

Postupně do ní vešlehejte rozpuštěné máslo. Následně do těsta přidejte prosátou polohrubou mouku, mletý mák a mléko. Zamíchejte, vznikne řídká směs.

04.

Bílky vyšlehejte se špetkou soli v tuhý sníh. Ten jemně zamíchejte do makové směsi. Řídké těsto vlijte do menšího pekáčku vyloženého pečicím papírem a pečte asi 60 minut při funkci spodní a horní ohřev na 170 stupňů v předem vyhřáté troubě.

05.

Po upečení nechte moučník v pekáčku zcela zchladnout, pak ho opatrně vyndejte a nakrájejte. Jednotlivé porce posypte před podáváním moučkovým cukrem.

Reklama

Související témata:

Načítám