Hlavní obsah
Foto: Alena Hrbková

Foto: Alena Hrbková

Nenechte se zmást nenápadným vzhledem, tenhle koláč je neuvěřitelně vláčný a šťavnatý, i když je ze samých zdravých surovin! Koneckonců právě jeho zakřiknutá podoba podstatně zvyšuje šance na to, že na vás alespoň kousek zbude. A věřte, že u jednoho nezůstanete.

15 min.
Příprava
35 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 pekáček 20 × 20 cm
  • 250 g mletého máku
  • 2 ks jablek
  • 4 ks vejce
    3
  • 250 g polotučného tvarohu
    7
  • 2 lžičky prášku do pečiva
    1
  • 1 lžička skořice
  • 40 g panely
    7
  • 80 g švestkových povidel
  • 1 špetka soli
Údaje o alergenech jsou doplněny z dostupných zdrojů a mají pouze informativní charakter. Jídlo připravené dle tohoto receptu může navíc obsahovat i jiné alergeny nebo jejich stopová množství, a to s ohledem na složení konkrétních výrobků, které použijete. Redakce tak neodpovídá za správnost, přesnost nebo úplnost informací o alergenech. Důležité doporučení: Vždy pečlivě čtěte etikety a informace na obalech výrobků, zejména pokud trpíte alergií nebo intolerancí.
Článek

Přijde vám tento koláč jako obyčejný makovec s jablky? Nenechte se zmást vzhledem. Ve skutečnosti je mimořádně vláčný, a navíc díky tvarohu skvěle zasytí.

Postup

01.

Neoloupaná jablka nastrouhejte najemno a vymačkejte z nich přebytečnou tekutinu. Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh.

02.

Žloutky prošlehejte s přírodním sladidlem, použila jsem panelu, což je sušená třtinová šťáva. Přidejte povidla a všechny zbývající suroviny kromě bílkového sněhu a pořádně promíchejte. Nakonec opatrně zapracujte i sníh.

Tip: Snažíte se vyhýbat přidanému cukru? Pak použijte povidla bez cukru.

03.

Rozetřete na plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 35 minut při 170 °C.

Energetická hodnota celkem pro 1 pekáček 20 × 20 cm
Energie9 407,66 kJ
Bílkoviny109,6 g
Tuky126,25 g
Sacharidy156,66 g
Sůl1,93 g
SAFA23,54 g
Vláknina67,8 g
Cukry123,74 g

Načítám