Hlavní obsah
3,7
(49)
Foto: Eva Malúšová

Foto: Eva Malúšová

Měřítkem kvality receptu (řečeno s lehkou nadsázkou) jsou u nás v redakci ženy, které si hlídají linii. Když si i ony vezmou větší než malý kousek dezertu, musí být opravdu výjimečný. Tyhle řezy zmizely z tácu okamžitě.

30 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 pekáč o rozměrech 20 × 30 cm
Těsto
  • 350 g hladké mouky
  • 100 g cukru moučka
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička citronové kůry
  • 2 ks žloutků
  • 2 lžíce bílého jogurtu
  • 200 g másla
Maková vrstva
  • 4 ks bílku
  • 2 ks žloutků
  • 150 g cukru krupice
  • 50 g másla
  • 200 ml mléka
  • 200 g máku
  • 120 g hrubé mouky
  • 1 lžička citronové kůry
  • 2 lžičky perníkového koření
Citronová poleva
  • 250 g cukru moučka
  • 1 lžíce másla
  • 4 lžíce citronové šťávy
  • 2 lžíce horké vody
Kromě toho budete potřebovat
  • 3 lžíce švestkových povidel
Článek

Rozpis surovin je pro menší hlubší pekáček o rozměrech přibližně 20×30 cm.

Postup

01.

Na těsto prosejte do mísy mouku a moučkový cukr, přidejte špetku soli, nastrouhanou citronovou kůru, žloutky, jogurt a studené máslo nakrájené na kostičky a prsty svižně vypracujte těsto. Nejdřív bude připomínat drobenku a poté se spojí do kompaktní koule. Pak už ho dál příliš nehněťte. Těsto rozdělte na poloviny, z každé vytvarujte obdélníkovou cihličku (líp se vám pak bude rozvalovat na plech), zabalte do fólie a nechte v chladu odležet alespoň dvě hodiny, klidně ale přes noc.

02.

Odpočinuté těsto rozválejte na dva obdélníky, který pokryjí celou plochu pekáčku. Nejlíp vám to půjde, když těsto vložíte mezi dva archy pečicího papíru. Pomocí papíru ho pak i lehce přenesete do pekáčku. Jednu část těsta položte do pekáčku a nahusto ho propíchejte vidličkou. Než si připravíte makovou náplň, vložte pekáček i druhý rozválený plát těsta zpátky do lednice.

03.

Rozpusťte máslo na náplň a nechte ho chvíli zchladnout. Předehřejte troubu na 180 °C. K bílkům přidejte špetku soli a ušlehejte tuhý sníh. Do jiné mísy dejte žloutky a prošlehejte je s cukrem do nadýchané světlé pěny. Postupně zašlehejte i rozpuštěné máslo a mléko. Poté už ručně vmíchejte mák, mouku, koření a citronovou kůru, nakonec zlehka i sníh z bílků.

04.

Pekáček s těstem vyjměte z lednice. Těsto potřete povidly a rozetřete na něj makovou náplň. Na tu překlopte i druhý plát těsta a také ho nahusto propíchejte vidličkou. Pečte v předehřáté troubě 25–30 minut, až začne povrch těsta lehce zlátnout.

05.

Na citronovou polevu prosejte do mísy moučkový cukr, přidejte citronovou šťávu, horkou vodu a lžíci rozpuštěného másla a vařečkou vymíchejte hladkou polevu. Když se vám poleva zdá příliš hustá, přidejte ještě trochu horké vody nebo citronové šťávy. Polevu rozetřete na moučník (pracujte svižně, rychle tuhne) a nechte ztuhnout.

Tip: Poleva bude ještě hladší a líp se s ní bude pracovat, když ji budete třít nad vodní párou.

06.

Koláč nechte v chladu rozležet (ideálně přes noc v lednici) a poté ostrým nožem nakrájejte na úhledné řezy.

O máku se říká, že paří mezi české superpotraviny. V jejich výčtu určitě najdete i červenou řepu: je nesmírně zdravá a dobře připravená i chutná, nezapomínejte na ni! Skvělá je v pomazánce i salátu a těm, co tvrdí, že ji opravdu nejí, ji schovejte do koláče.

Reklama

Načítám