Hlavní obsah

Makové řezy se žloutkovým krémem

Hodnocení:
(149)
Foto: Greta Blumajerová
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
25 minut
Náročnost
nízká

Milovníci makového úsměvu, zbystřete! Upekli jsme pro vás výtečné řezy s mákem a žloutkovým krémem. Perfektně si rozumějí s domácími džemy a zvládnou je i cukráři začátečníci.

Ingredience pro:
1 plech
Na těsto
  • 125 g másla
  • 200 g směsi mletého máku a cukru
  • 1 citron
  • 4 bílky
  • 1 špetka soli
  • 60 g polohrubé mouky
  • 1 lžička kypřicího prášku do pečiva
Na krém
  • 4 žloutky
  • 100 g cukru krupice
  • 400 ml mléka
  • 1 vanilkový cukr
  • 50 g kukuřičného škrobu
  • džem
Článek

Postup

Krok 1: Žloutky oddělte od bílků a nechte v kastrůlku, ve kterém budete vařit krém, zatím stranou.

Krok 2: Změklé máslo utřete s mákem (použila jsem 70% směs mletého máku s cukrem), vmíchejte žlutou část kůry z jednoho citronu, mouku a kypřicí prášek.

Krok 3: Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho po částech vmíchejte do těsta. Podle potřeby můžete zředit trochou mléka.

Krok 4: Těsto rozetřete stěrkou v tenké vrstvě na velký plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 15 minut při 180 °C. Pokud nemáte dostatečně velký plech, raději z těsta upečte rovnou tři zhruba stejně velké obdélníkové korpusy.

Krok 5: Když je těsto skoro vychladlé, žloutky prošlehejte s cukrem, vanilkovým cukrem a škrobem, vmíchejte mléko a směs přiveďte k varu. Za stálého míchání asi sedm minut vařte do hodně hustého krému.

Krok 6: Korpus rozkrojte podél delší strany na tři stejné obdélníky a podle chuti jeden či dva pláty potřete tenkou vrstvou výrazné zavařeniny (skvělý je rybíz, malina nebo švestka).

Krok 7: Jakmile je žloutkový krém dostatečně hustý, ihned ho rozetřete na všechny tři pláty, vyskládejte je na sebe a nechte zatuhnout.

Krok 8: Krájejte na řezy a podávejte.

Máte rádi mák? Vyzkoušejte tento cheesecake po česku, vláčný makovec a jednoduchý makový závin. Jaký je váš oblíbený recept?

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama