Článek
Postup
Krok 1: Žloutky oddělte od bílků a nechte v kastrůlku, ve kterém budete vařit krém, zatím stranou.
Krok 2: Změklé máslo utřete s mákem (použila jsem 70% směs mletého máku s cukrem), vmíchejte žlutou část kůry z jednoho citronu, mouku a kypřicí prášek.
Krok 3: Z bílků a špetky soli ušlehejte tuhý sníh a opatrně ho po částech vmíchejte do těsta. Podle potřeby můžete zředit trochou mléka.
Krok 4: Těsto rozetřete stěrkou v tenké vrstvě na velký plech vyložený pečicím papírem a pečte asi 15 minut při 180 °C. Pokud nemáte dostatečně velký plech, raději z těsta upečte rovnou tři zhruba stejně velké obdélníkové korpusy.
Krok 5: Když je těsto skoro vychladlé, žloutky prošlehejte s cukrem, vanilkovým cukrem a škrobem, vmíchejte mléko a směs přiveďte k varu. Za stálého míchání asi sedm minut vařte do hodně hustého krému.
Krok 6: Korpus rozkrojte podél delší strany na tři stejné obdélníky a podle chuti jeden či dva pláty potřete tenkou vrstvou výrazné zavařeniny (skvělý je rybíz, malina nebo švestka).
Krok 7: Jakmile je žloutkový krém dostatečně hustý, ihned ho rozetřete na všechny tři pláty, vyskládejte je na sebe a nechte zatuhnout.
Krok 8: Krájejte na řezy a podávejte.
Máte rádi mák? Vyzkoušejte tento cheesecake po česku, vláčný makovec a jednoduchý makový závin. Jaký je váš oblíbený recept?