Hlavní obsah
3,0
(667)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Šalamounova buchta. Před časem byla populární jako nedělní „buchta ke kafi“. Léta jsem ji nepekla. Když jsem si ale na ni nedávno vzpomněla, manželovi zajiskřily oči. Takže pokud vám ji v mládí pekla babička nebo jenom máte chuť na něco tradičního a přesto rychlého – tady je recept.

15 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
1 formu 30 × 20 cm
Budete potřebovat
  • 250 g másla
  • 330 g cukru
  • 125 ml vody
  • 3 lžíce kakaa
  • 4 vejce
  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 1 lžíce prášku do pečiva
Na dokončení
  • 1 lžíce másla
  • 3 lžíce hrubé mouky
  • 5 lžic mandlí
Článek

Postup

01.

Do větší mísy nebo hrnce dejte máslo nakrájené na kostičky, mísu postavte do vodní lázně a pomalu nechte máslo rozpustit. Mezitím můžete vymazat formu a vysypat ji hrubou moukou a předehřát troubu na 180 stupňů.

02.

K máslu, které se rozpouští, přidejte půl hrnku vody, hrnek a půl cukru, kakao a vanilkový extrakt a míchejte, až se všechny suroviny dokonale propojí a vznikne jemná kakaová omáčka. Odstavte, odeberte hrnek hmoty a nechte chvíli stranou.

03.

Ke zbytku přidejte vejce a prošlehejte. Navrch prosejte hrnek a půl polohrubé mouky, přidejte prášek do pečiva a promíchejte – vznikne tekutější těsto. Vlijte ho do připravené formy a pečte asi 20 minut, až špejle zapíchnutá doprostřed vyjde suchá.

04.

Ještě teplou buchtu polijte odloženou kakaovou omáčkou a posypte mletými mandlemi. Nechce chvíli odpočinout a podávejte.

Můj tip: Místo mletých mandlí můžete použít jakékoliv jiné ořechy nebo strouhaný kokos.

Na mládí si můžete zavzpomínat i nad dalšími recepty našich babiček – klasickou třenou bábovkou nebo Božími milostmi.

Reklama

Související témata: