Hlavní obsah
3,1
(512)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Lehké jako dech a sladké jako polibek, takové jsou dezerty z bílkového sněhu. Komu se zdají sladké až příliš, toho potěší tento recept. Roláda je nádherně nadýchaná, mák v těstě vyrovnává sladkost a lehce navinulý krém bez cukru dodá vláčnost. A těsto je dostatečně pružné, takže ho zvládnou zavinout i ti, kdo s klasickou piškotovou roládou trochu zápasí.

25 min.
Příprava
15 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 roládu
Těsto
  • 5 ks bílku
  • 130 g cukru krupice
  • 60 g hladké mouky
  • 60 g máku
  • 1 špetka soli
Krém
  • 300 g mascarpone
  • 2 lžičky citronové kůry
  • 1 lžička vanilkového extraktu
K dokončení
  • 3 lžíce marmelády
  • 1 hrst borůvek
  • 1 snítka máty
Článek

Na přípravu budete potřebovat 5 bílků z větších vajec. Možná ještě máte v mrazničce nějaké přebytky z pečení vánočního cukroví – nechte je pomalu rozmrznout v lednici a použijte je, vyšleháte z nich krásný sníh. Nebo překvapte rodinu: připravte špaldové buchtičky se žloutkovým krémem a zbylé bílky použijte do rolády. Úspěch zaručený v obou případech!

Postup

01.

Předehřejte troubu na 200 °C a velký plech vyložte papírem na pečení. K bílkům přidejte špetku soli a začněte šlehat sníh. Až se vytvoří řídká bílá pěna, postupně přisypávejte cukr a vyšlehejte hustý a lesklý sníh do měkkých špiček. Znamená to, že přestanete šlehat ve chvíli, kdy se po vytažení metliček špičky sněhu pomalu a líně ohýbají směrem dolů. Video: Jak ušlehat tuhý sníh z bílků?

02.

Ke sněhu prosejte mouku a zlehka ji stěrkou zapracujte. Nakonec stejně zlehka vmíchejte mletý mák a těsto rozetřete na připravený plech do stejnoměrné vrstvy vysoké asi 0,5–1 cm. Vložte do předehřáté trouby a pečte asi 10 až 12 minut, až bude povrch na dotek suchý, ale stále pružný a okraje těsta začnou velmi zvolna zlátnout.

03.

Vyjměte korpus z trouby, položte na něj list pečicího papíru a rychle obraťte (pracujte opatrně, plech je opravdu horký). Sloupněte papír, na kterém se těsto peklo, a upečený plát znovu otočte na čistý papír na pečení zpět, aby ležel na podložce tak, jak se pekl, a nechte vychladnout. Roládu v téhle chvíli nemusíte stáčet, jak je zvykem u piškotového těsta, zůstane pružná i po vychladnutí.

04.

Zatímco roláda chladne, připravte si krém, je to opravdu snadné. Mascarpone dejte do mísy, přidejte ostatní ingredience a vyšlehejte do krémové konzistence. Do krému už není třeba dávat cukr, korpus je sladký dost. Máte-li ale raději sladší dezerty, můžete přidat lžíci moučkového cukru.

05.

Vychladlý plát těsta potřete tenkou vrstvou hladké navinulé marmelády a nechte chvíli zaschnout. Poté na korpus rozetřete krém tak, aby na jedné delší straně zůstal nepotřený kousek široký asi 4 cm. Roládu z delší potřené strany opatrně zaviňte a utáhněte. Zabalte ji do alobalu a nechte alespoň půl dne rozležet v lednici.

Tip: Krém naneste na roládu v dlouhých pruzích pomocí cukrářského sáčku a poté jenom uhlaďte stěrkou. Je to nejjednodušší způsob, jak získáte stejnoměrnou vrstvu a zároveň se vám při roztírání nebude krém mísit s marmeládou.

06.

Odpočinutou roládu vybalte a ozdobte: sluší ji ledabyle rozetřené zbytky krému z mísy, borůvky, čerstvá máta a lžička máku, krásná bude ale i jen s velmi jemným popraškem moučkového cukru.

Milujete mák? Děláte dobře, patří mezi české superpotraviny! Zkuste opečené škubánky s mákem, tvarohové šulánky sypané mákem nebo domácí nudle s mákem.

Reklama

Načítám