Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Ze Slovenska pochází mnoho skvělých specialit: slanina, halušky, brynza... A právě tyto přísady využijete v dokonalé polévce se zvláštním názvem demikát. Tradičně se připravuje ve chvíli, když se dělají halušky, protože jejím základem je voda, ve které se vařily.

5 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Polévka
  • 100 g slaniny
  • 1/2 ks cibule
  • 1 ks brambor
  • 500 ml vody
  • 1/2 lžičky celého kmínu
  • 125 g ovčí brynzy
  • 200 ml smetany ke šlehání
  • 1 špetka pepře
Servírování
  • 50 g slaniny
  • 3 lžíce čerstvé pažitky
Článek

Polévku si oblíbí všichni, kdo mají rádi brynzu, a halušky si tedy vaří často. Jestli jste v receptu hledali sůl, pak tam opravdu není, protože voda z halušek už je slaná sama o sobě a slanou chuť dodává také slanina a brynza.

Postup

01.

Ve větším hrnci orestujte nadrobno nasekanou cibuli spolu s na kostičky nakrájenou slaninou. Když začnou zlátnout, přidejte na kostičky nakrájenou bramboru a kmín.

02.

Vše zalijte vodou z halušek a vařte, dokud brambory nezměknou. Poté rozdrobte do polévky brynzu a stále míchejte, aby se nezačala přichytávat ke dnu.

03.

Když je brynza rozpuštěná, polévku rozmixujte tyčovým mixérem dohladka. Pak do ní nalijte smetanu a provařte. Dle chuti ji pak opepřete a případně dosolte. Hotový demikát servírujte s orestovanou slaninou a čerstvou sekanou pažitkou.

Zkuste další brynzové recepty, například pomazánku s uzenou paprikou a kysanou smetanou

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie1 877,13 kJ
Bílkoviny14,24 g
Tuky37,61 g
Sacharidy12,69 g
Sůl1,65 g
SAFA21,04 g
Vláknina2,53 g
Cukry3,11 g

Načítám