Hlavní obsah

Gastronomický kvíz pro milovníky slovenské kuchyně: Halušky znáte, ale to není všechno!

Foto: Marian Weyo, Shutterstock.com

Foto: Marian Weyo, Shutterstock.com

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tradiční česká a slovenská kuchyně mají sice mnoho společného, v každé však najdete i svébytná a neopakovatelná jídla. Jak dobře znáte ta slovenská? Náš zábavný kvíz prověří (nejen) vaše znalosti slovenštiny.

Článek

I když česká a slovenská kuchyně sdílejí základní ingredience, jako jsou brambory, maso a zelí, některá jídla a suroviny jsou typické jenom pro Slovensko. Není to pouze brynza, halušky a sýry z ovčího mléka, slovenská kuchyně toho nabízí mnohem víc. V každém regionu naleznete specifické pokrmy a vyznat se v nich není jednoduché. Situaci navíc komplikují často zvláštní slovenské názvy: dokážete poznat alespoň některé?

1. Pokud vás slovenští přátelé pozvou k rodinnému stolu na velmi neformální večeři, možná vám naservírují „prívarok“. Co bude na talíři?
2. Bez čeho se neobejdete, když budete chtít uvařit slovenskou polévku demikát?
3. Která zelenina se skrývá pod slovenským názvem kel?
4. Slovenským slovem špik se označuje polozapomenutá surovina, která se pomalu, ale jistě znovu dostává na stoly nejlepších restaurací. Co označuje?
5. Co je haruľa?
6. Dozlatova vypečené rohlíčky z kynutého těsta s typickým mramorovaným povrchem se nejčastěji plní makovou nebo ořechovou náplní, která by měla tvořit alespoň 40 % jejich hmotnosti. Jak se jmenují?
7. Co musíte přidat k haluškám, aby se z nich staly strapačky?
8. Co vložíte do hrnce, když budete chtít připravit pšenovú kašu?
9. Která zvířata můžete označit souhrnným slovenským slovem hydina?
10. Co jsou černice?

Tak co, máte všechny odpovědi zkontrolované? Pokud ano, vyhodnoťte si test.

Načítám