Hlavní obsah

Klasika trochu jinak: Zvěřinový guláš máte do dvou hodin na stole

Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Reklama

Guláš jako takový je i ve spoustě obměn s vepřovým masem, houbami nebo třeba játry celkem běžné jídlo. Aktuální sezona si ale žádá něco výjimečnějšího – zvěřinu. Ať už sáhnete po jelením, srnčím, nebo divočákovi, bude to skvost vaší kuchyně!

Článek

Všechna jmenovaná masa mají samozřejmě svá chuťová specifika. Kanec je nejpodobnější vepřovému, jelen zase hovězímu a srnčí je takový „jemnější jelen“. S klasickým gulášem má ten zvěřinový shodné to, že nejlepší je z kližky, případně z předního masa. A kdyby se vám nechtěl dělat guláš, kližku můžete i upéct.

Zvěřinový guláš s vínem

Na 4 porce potřebujete: 600 g zvěřinové kližky, sůl, pepř, 70 g uzené slaniny, 2–3 cibule, rostlinný olej, 2 stroužky česneku, 2 bobkové listy, po 4 kuličkách jalovce a nového koření, 2 lžičky sladké papriky, rovnou lžičku drceného kmínu, 200 ml suchého červeného vína

Postup: Maso odblaňte, práci si dejte hlavně s tuhými úpony šlach. Nakrájejte na kostky velikosti sousta a promíchejte s trochou soli a pepře. Slaninu a cibuli pokrájejte nadrobno a osmahněte dozlatova na troše oleje. Přidejte maso a nechte zprudka zatáhnout. Pak přimíchejte prolisovaný česnek a všechno koření a restujte, dokud se nerozvoní. Podlijte vínem, nechte odpařit alkohol a následně přidejte podle potřeby vodu – hladina by měla být zhruba ve výšce masa. Za občasného promíchání duste asi 1,5 hodiny doměkka a podle potřeby během dušení podlévejte vodou. Podávejte s karlovarským knedlíkem.

Tip: Jestli chcete dosáhnout opravdu originální chuti, můžete guláš na závěr ochutit strouhaným perníkem nebo trochou brusinkového kompotu. Nebo obojím!

Máte rádi zvěřinová jídla?

Reklama

Načítám