Článek
Postup
Krok 1: Kroupy den předem nebo alespoň ráno před přípravou namočte, pěkně změknou a uvaří se rychleji.
Dýně dodá jídlu neuvěřitelnou barvu
Krok 2: Menší dýni rozpulte, vydlabejte a pokrájejte na kostičky. Najemno pokrájenou cibuli nechte zesklovatět na dvou lžících oleje a na lžíci másla, přidejte dýni, osolte a ještě 10 minut opékejte. Díky tomu dýně změkne a vytvoří krémovou omáčku.
Krok 3: Vmíchejte nasekaný česnek, nechte chvilinku rozvonět, zalijte vínem, přidejte šalvěj (lžíci čerstvé, nebo malou lžičku sušené) nebo lžičku rozmarýnu, scezené kroupy, 750 ml vody nebo vývaru (podle toho také osolte) a za občasného míchání vařte asi 40 minut doměkka, podle potřeby podlévejte.
Otevřete si láhev dobrého vína, taková podzimní hostina si ho zaslouží!
Krok 4: Na závěr dochuťte pomerančovou nebo citronovou šťávou, zjemněte poslední lžící másla, opepřete a vmíchejte parmezán.
Krémové krupoto se šalvějí a sýrem si s pomalu taženým daňčím báječně rozumí
Krok 5: Krupoto jsme servírovali se sous-vide (pomalu vařenými) daňčími kostkami od Krahulíka, které stačí před podáváním jen krátce ohřát, a maso se doslova rozpadá na vidličce. Každopádně si ho můžete připravit pomalým pečením doma, třeba s pomocí pečicího sáčku: recept na takové trhané maso najdete zde.
Tento malý švindl s hotovým balíčkem sous-vide masa vám za tu chuť určitě každý rád odpustí
Ze zbylých krup uvařte krupoto s pórkem, slaninou a brynzou nebo klasického houbového kubu.