Hlavní obsah

Podzimní sklizeň: Dýňové krupoto se šalvějí, pomerančem a taženým daňčím masem

Hodnocení:
(68)
Foto: Autorka
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
50 minut
Náročnost
nízká

Dýňové krupoto a zvěřina, to je hotové ztělesnění podzimu na talíři! Vyzkoušejte krémovou alternativu rizota z obyčejných krup (ovšem s neobyčejnou chutí!) a doplňte ho pomalu vařeným daňčím masem, které je téměř bez tuku, ale přitom parádně šťavnaté. A podzim bude hned veselejší!

Ingredience pro:
5 porcí
Na krupoto
  • 250 g ječných krup
  • 1 cibule
  • 1 dýně hokaido
  • 2 stroužky česneku
  • 100 ml bílého vína
  • šalvěj
  • sůl a pepř
  • 40 g parmezánu
  • 2 lžíce másla
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1 pomeranč
Na maso
  • 2 balení Daňčích kostek sous-vide Krahulík
Článek

Postup

Krok 1: Kroupy den předem nebo alespoň ráno před přípravou namočte, pěkně změknou a uvaří se rychleji.

Foto: Autorka

Dýně dodá jídlu neuvěřitelnou barvu

Krok 2: Menší dýni rozpulte, vydlabejte a pokrájejte na kostičky. Najemno pokrájenou cibuli nechte zesklovatět na dvou lžících oleje a na lžíci másla, přidejte dýni, osolte a ještě 10 minut opékejte. Díky tomu dýně změkne a vytvoří krémovou omáčku.

Krok 3: Vmíchejte nasekaný česnek, nechte chvilinku rozvonět, zalijte vínem, přidejte šalvěj (lžíci čerstvé, nebo malou lžičku sušené) nebo lžičku rozmarýnu, scezené kroupy, 750 ml vody nebo vývaru (podle toho také osolte) a za občasného míchání vařte asi 40 minut doměkka, podle potřeby podlévejte.

Foto: Autorka

Otevřete si láhev dobrého vína, taková podzimní hostina si ho zaslouží!

Krok 4: Na závěr dochuťte pomerančovou nebo citronovou šťávou, zjemněte poslední lžící másla, opepřete a vmíchejte parmezán.

Foto: Autorka

Krémové krupoto se šalvějí a sýrem si s pomalu taženým daňčím báječně rozumí

Krok 5: Krupoto jsme servírovali se sous-vide (pomalu vařenými) daňčími kostkami od Krahulíka, které stačí před podáváním jen krátce ohřát, a maso se doslova rozpadá na vidličce. Každopádně si ho můžete připravit pomalým pečením doma, třeba s pomocí pečicího sáčku: recept na takové trhané maso najdete zde.

Foto: Autorka

Tento malý švindl s hotovým balíčkem sous-vide masa vám za tu chuť určitě každý rád odpustí

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.