Hlavní obsah

Prospívá imunitě i hubnutí a užívat ho můžete nejen jako koření. Udělejte si z pepře čaj či tinkturu

Foto: Krasula, Shutterstock.com

Foto: Krasula, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mnohé koření jídlo nejen dochutí, ale má na naše zdraví i pozitivní účinky. Platí to i o pepři, který patří k vůbec nejpoužívanějším dochucovadlům v naší kuchyni. Dokáže navíc pomoci imunitě i při hubnutí.

Článek

Pro svou univerzálnost je pepř jedním z nejpoužívanějších koření. Hodí se k masu, zelenině, do těstovin i do některých dezertů, například je součástí perníkového koření. Své aroma a chuť si pepř zachová nejlépe, pokud ho budete skladovat v uzavřené nádobě v chladu a temnu. A kupujte pepř celý, mletý vyčichá mnohem rychleji.

Pepř černý, nebo bílý?

Pokud tápete v barvě pepře, vězte, že jde ve skutečnosti o jednu jedinou rostlinu. Kuličky pepře pochází z keře pepřovníku. Sklízí se nezralé a suší, tak vzniká zelený pepř, méně pálivý. Pokud se plody před sušením povaří, vznikne pepř černý, nejaromatičtější. Zralý a oloupaný má barvu bílou a jemnou palčivost. A pozor, mezi dietářkami populární kajenský pepř je ve skutečnosti chilli paprička. Co všechno umí ten pravý pepř udělat s naším tělem?

Uleví od bolesti

V pepři obsažený piperin patří coby alkaloid do stejné skupiny jako morfin získávaný z makovic, má tedy i podobné účinky. Pomáhá lepšímu prokrvení a okysličování, a tak může ulevit například při bolestech hlavy (pozor ale při rozjeté migréně, tu aromatické koření spíše zhoršuje), bolestech zubů, kloubů, menstruačních křečích nebo při namožených svalech. Tišící efekt můžete zkusit zvenčí formou obkladu nebo vnitřně popíjením čaje. 

Recept na pepřový čaj: Deset kuliček pepře zalijte půl litrem vody, přiveďte k varu a nechte třicet minut probublávat a dalších dvacet minut louhovat. Přeceďte a máte hotový odvar či čaj k širokému užití. Můžete ho popíjet jako čaj a přidat do něj med s citronem. Při trávicích potížích nebo nastuzení si dejte jeden šálek ráno a jeden večer. Nebo odvar použijte jako obklad: namočte do něj hadřík a přiložte ho na postižené partie.

Nastartuje metabolismus

V pepři obsažený piperin svými účinky připomíná kapsaicin obsažený v pálivých papričkách (opravdu vám pomohou chilli papričky zhubnout?). Stejně jako on prohřívá tělo, čímž podporuje metabolismus a spalování tuků. Pro hubnutí tedy zkuste odvar z pepře, šálek dvakrát denně hned po jídle.

Uvolní vás

Připisují se mu i afrodiziakální účinky, zkuste ho, pokud potřebujete trochu rozpálit v ložnici nebo při potížích s erekcí. Pití pepřového čaje pomáhá v těle navíc vyplavovat endorfiny, tedy hormony štěstí, a proto může pomoci zmírnit stres nebo úzkost.

Foto: mirzamlk, Shutterstock.com

Odvar z pepře připravujte každý den čerstvý, ať neztrácí svou intenzitu a účinekFoto: mirzamlk, Shutterstock.com

Zbaví rýmy a posílí imunitu

Ulevit může i při akutních respiračních chorobách, neboť usnadňuje odkašlávání a odhlenění. Odvar využijete i coby kloktadlo. Dezinfikuje zanícený krk, ale i afty nebo poraněné dásně.

Platí i na studené končetiny, protože prokrvuje a lehce zvyšuje tlak. I když pepře zkonzumujete jen špetku, tělu dodáte cenné látky pro posílení imunity. Je zdrojem bílkovin i vlákniny, řadí se tedy mezi antioxidanty. Navíc obsahuje vitaminy A, B, C, E a K, sodík, železo a mangan. Pepř se pyšní také dezinfekčními a antibakteriálními účinky a podporuje detoxikační funkci jater.

Masky proti padání vlasů i na celulitidu

Hrubě mletý pepř můžete použít i pro krásu. Přidejte ho do peelingu a masírujte jím zadeček a stehna postižená celulitidou, partie pomůže prokrvit a ďolíčky zjemnit. Z medu, jogurtu a pepře si zase můžete připravit masku na pokožku hlavy, která pomáhá proti svědění a lupům a měla by i podpořit růst vlasů.

Tak jako u každé potraviny ale platí, že ani pepř není dobrý pro všechny. Lidem s vysokým tlakem nebo některou z nemocí trávicího traktu nemusí ve velkém dělat dobře, pokud to tedy zpozorujete, poslouchejte své tělo a raději se mu vyhněte.

Reklama

Související témata:

Načítám