Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Houby rostou, vyzkoušejte je v kombinaci se srnčím masem. Zvěřina a houby se totiž k sobě dokonale hodí! Chuť lahodného srnčího masa stačí podpořit bylinkami a jalovcem a do hodinky máte na stole skvělé jídlo, které vás zahřeje v pošmourných podzimních dnech.

10 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
3 porce
  • 500 g srnčí kýty
  • 1 lžíce oleje
  • 120 g anglické slaniny v celku
  • 1 ks cibule
  • 200 g lesních hub
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • 1 snítka čerstvého rozmarýnu
  • 3 kuličky jalovce
  • 350 ml hovězího vývaru
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička pepře
Článek

Tento recept můžete připravit také se sušenými houbami. Jen je předem namočte do vody. Pokud nemáte srnčí, klidně můžete použít i hovězí maso.

Postup

01.

Ve velké pánvi na lžičce oleje orestujte na kostičky nakrájenou slaninu a na měsíčky nasekanou cibuli.

02.

Když slanina začne pouštět tuk a cibule zlátnout, přidejte i nakrájené osolené a opepřené srnčí maso a nakrájené lesní houby. Společně vše zprudka orestujte, aby se maso zatáhlo.

03.

Do pánve nalijte vývar, přidejte lístky čerstvého tymiánu, rozmarýn a kuličky jalovce. Přiklopte poklicí a duste cca 40 minut, dokud maso nezměkne. Dle potřeby dolévejte vývar.

04.

Když je maso měkké, směs ještě vařte bez poklice cca 10 minut, aby se omáčka lehce zredukovala. Hotové jídlo pak servírujte například se špeclemi nebo rýží.

Houby na každém kroku

Houby jsou teď v plné sezoně! Košíky se plní, les voní a nastal ideální čas si je dopřát v co nejvíce podobách.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie1 717,94 kJ
Bílkoviny43,77 g
Tuky22,9 g
Sacharidy6,03 g
Sůl4,52 g
SAFA8,47 g
Vláknina3,19 g
Cukry2,69 g

Načítám