Článek
Kuřecí maso je v žebříčku nejčastěji grilovaných surovin po vepřové krkovici nebo kotletě na druhém místě. Jeho výhodou je rychlá příprava, ale i to, že je lehce stravitelné. Jeho chuť je v podstatě neutrální, takže ho lze upravit dle jakýchkoli chuťových preferencí – a to nejčastěji vhodným kořením či marinádou.
Čím okořenit kuřecí maso?
I když nebudete mít nic jiného po ruce, při přípravě kuřecího masa si vystačíte pouze se solí, ale nebyla by to škoda, když právě tento druh masa je tak skvělý díky různému koření? Kořenící směsi i marinády na kuře si přitom můžete buď koupit, anebo si je vyrobit podle vlastních receptů.
Vhodné koření na kuře:
- sůl – kromě toho, že ochutí, pomůže udělat maso měkčí, jemnější
- pepř – ideálně čerstvě mletý, dodá pikantní chuť i aroma
- paprika – mletá, ať sladká či uzená, dodává chuť (sladší nebo kouřovou), ale i barvu
- oregano, šalvěj, bazalka, tymián, koriandr – vhodné bylinky právě na drůbež, lze je kombinovat třeba s citronovou šťávou nebo s olivovým olejem na potírání, což platí u všech sypkých směsí – olej podpoří aroma bylinek, je nositelem chutí
- česnek a cibule – dodají každému masu zemitou chuť
- orientální směsi – podle kořenářky Michaely Schneedorferové z rodinného kořenářství Království chuti je dobré vyzkoušet například směs Baharat - základní složkou je černý pepř, nové koření, koriandr, skořice a paprika, někdy muškátový oříšek, hřebíček a kmín. Z exotických se hodí i marocká varianta směsi Ras el Hanout, ve které je římský kmín, ale i hřebíček, skořice a pomerančová kůra – masu dodá jemně květinové tóny s lehkou pálivostí.

Kuřecí maso je skvělé i pro experimenty s exotickým kořením, nebojte se ani různých marinádFoto: New Africa, Shutterstock.com
Marinování kuřecího masa
Kuřecí maso je skvělé na marinování, ideálně přes noc, kdy do něj mohou proniknout všechny chutě. Asi hodinu před tepelnou úpravou, tedy pečením, grilováním a podobně, marinádu z povrchu masa odsajte třeba papírovou utěrkou, aby se nepřepalovala.
Doma vyráběné marinády byste měli dělat vždy z takového oleje, který snese vyšší teplotu, tedy například slunečnicového, řepkového, ale i panenského olivového.
Marinády na kuře:
- Pikantní marináda na portugalský způsob s kořením Piri-piri: Chilli papričky, česnek, cibuli, červenou sladkou papriku, černý pepř a kerblík smíchejte s troškou oleje a citronovou či limetkovou šťávou.
- Velmi ostrá arabská: Chilli papričky, česnek, cibuli, červenou sladkou papriku, černý pepř a kerblík smíchejte s olejem a citronovou (nebo limetkovou) šťávou.
- Bavorská: Smíchejte olej, citronovou šťávu, med a pivo – ideální na křidélka nebo stehýnka!
- Jogurtová s kokosovým mlékem: K jogurtu a kokosovému mléku přidejte pár kapek citronové šťávy a kari koření: „Jogurt ochrání maso před vysušením, skvěle funguje jako nosič ochuti a změkčí maso díky obsažené kyselině,“ říká Michaela Schneedorferová.