Hlavní obsah

Na letní průjmy, nevolnosti i akné: Koriandr nechutná všem, jeho výhody jsou ale nezpochybnitelné

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Foto: New Africa, Shutterstock.com

Reklama

Ne každou bylinku můžete konzumovat celou. Pro koriandr to ale neplatí, užívají se z něj listy, kořen i semena. Zajímavě oživí jídla, prospívají ale také vašemu zdraví.

Článek

Koriandr určitě znáte, pokud patříte k milovníkům asijské kuchyně, doma je ale také v mexické kuchyni. Rostlina ale překvapivě pochází ze Středomoří a Egypta, používali ji již ve starověku. Vyniká výraznou vůní i chutí a oživí nejeden pokrm.

Chuť může překvapit

Semena mají příjemnou, štiplavou a současně citrusově nasládlou chuť, která se hodí do sladkých i slaných pokrmů. Čerstvé listy mají výrazné aroma, někomu připomínající saponát či dokonce hnilobu. Sušením vůně slábne.

Chuť koriandru ovšem lidi rozděluje na dva nesmiřitelné tábory, jedni ho milují, druzí nemohou ani pozřít. Názor na toto koření může souviset s genetikou. Podle studie, které se zúčastnilo 76 tisíc lidí, je vnímání chuti této bylinky závislé na druhu vašich genetických informací.

Listy se v asijské kuchyni přidávají do nudlových pokrmů, polévek, salátů, ideálně až před podáváním, aby se vařením neztratila chuť. Hodí se i na ozdobení a oživení sendvičů, čatní, guacamole, k masu nebo luštěninových pokrmů. Semena se používají nejčastěji jako mletý prášek, který se hodí k masům, do omáček, paštik nebo zapečených zeleninových jídel. Zajímavě oživí i domácí chleba nebo nakládanou zeleninu, chutná ale i nasladko v sušenkách či kompotech.

Foto: Scream band, Shutterstock.com

Existují lidé, kteří koriandr opravdu nemohou pozřít. Ti slaví Den proti koriandru, který je stanoven na 24. únoraFoto: Scream band, Shutterstock.com

Hodí se do bylinkové zahrádky

Pokud si bylinky pěstujete doma, koriandr mezi ně klidně zařaďte. Není nijak náročný na pěstování, dařit se mu bude klidně i na balkoně. Potřebuje slunce a dostatek vláhy, vysaďte ho do míst chráněných před větrem. Čerstvá rostlina má specifický a poněkud nepříjemný odér, který nevoní ani mnohým škůdcům, na zahradě tak vhodným umístěním koriandru ochráníte třeba pěstovanou zeleninu. Z rostliny se sklízí listy, odstřihněte vždy celý stonek, pokud dosáhne alespoň patnáct centimetrů. Semena se sklízí na konci léta, když mají světle hnědou barvu.

Koktejl antioxidantů

Listy koriandru pomohou doplnit vitaminy A, B, C a K, důležité pro imunitu i zdraví kostí, v semínkách se skrývá železo, vápník nebo hořčík.

Díky obsahu antioxidantů pomáhá předcházet poškození buněk volnými radikály, detoxikovat a zbavovat tělo těžkých kovů a jiných toxinů. Zkoumají se i jeho protirakovinné účinky a vliv na prevenci alzheimera nebo roztroušené sklerózy. Tlumí v těle zánětlivé procesy, ale i akutní potíže vyvolané mikroby. Může tak být v létě spolehlivým parťákem a ochránit vás před trávicími obtížemi ze zkaženého jídla.

Foto: KatyaPulina, Shutterstock.com

Koriandr pomáhá i na nervyFoto: KatyaPulina, Shutterstock.com

Balzám pro trávení

Koriandr se do jídla hodí mimo jiné pro podporu trávení, zejména tučných pokrmů. Ulevuje při nadýmání, křečích i průjmových potížích. Používá se také při nechutenství. Nemusí být jen ingrediencí pokrmů, v případě potíží můžete rozkousat několik semen nebo si z listů udělat čaj. Lžičku sušených listů nebo dvě lžičky posekaných čerstvých listů zalijte 300 mililitry vody, přiveďte k varu, vypněte sporák a nechte pod poklicí louhovat dvacet minut. Přeceďte a popíjejte, z preventivních důvodů před jídlem, při potížích půl hrnku co tři hodiny. Ke koriandru můžete přidat i půl lžičky kmínu.

Parťák proti civilizačním chorobám

Pravidelné popíjení čaje z koriandru má také chránit před přemírou sodíku v těle a otoky, působí totiž močopudně. Pomáhá také regulovat krevní cukr a tlak i snižovat špatný cholesterol. Pro svou schopnost snižovat hladinu krevního cukru a krevní tlak se nedoporučuje konzumace koriandru ve velkém lidem s nízkým tlakem.

Pomáhá i z venku

Obklady z koriandru podle našich babiček ulevují při revmatických potížích, šťáva z listů dezinfikuje, dá použít na zanícené akné, plenkovou dermatitidu u dětí nebo suchou či naopak silně se mastící pleť. Jen pozor, jako každá bylina může i koriandr vyvolávat alergie, nejprve zjistěte, zda na něj nejste alergičtí právě vy. Nakapejte pár kapek šťávy do loketní jamky a sledujte, zda pokožka nečervená, nepálí či nesvědí. Pokud ne, zkuste pak po několika hodinách šťávu aplikovat na větší plochu kůže ruky. Pokud ani poté nezaznamenáte potíže, můžete šťávu po menších dávkách zkoušet i jinde.

Reklama

Související témata:

Načítám