Hlavní obsah

Vietnamské vepřové kousky s nudlemi

Hodnocení:
(72)
Foto: Tomáš Rubín
Doba přípravy
10 minut
Doba vaření
20 minut
Náročnost
nízká

Ačkoliv se to možná nezdá, vietnamská kuchyně má s tou českou leccos společného – třeba oblibu vepřového masa. Jednou z lahůdek hotových do půl hodiny je bún chả, grilovaný bůček. Uděláte ho s přehledem i na pánvi a nelekejte se množství ingrediencí, je to vážně jednoduché!

Ingredience pro:
4 porce
Na maso a marinádu
  • 700 g vepřového bůčku
  • 3 lžíce rybí omáčky
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • šťáva z limetky
  • 3 lžíce třtinového cukru
  • 2 šalotky
  • 2 utřené stroužky česneku
Na omáčku
  • 2 lžíce třtinového cukru
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 2 lžíce rybí omáčky
  • 1 utřený stroužek česneku
  • červená chilli paprička
  • 2 lžíce horké vody
K podávání
  • 350 g rýžových vlasových nudlí (bún)
  • 2 lžíce sezamových semínek
Na salát
  • 4 snítky čerstvého koriandru
  • 4 stonky thajské bazalky
  • 1 mrkev
  • 1 kedlubna
  • 1/4 ledového salátu
Článek

Postup

Krok 1: Vepřový bůček očistěte a nakrájejte ho na tenké plátky. Všechny ingredience na marinádu dejte do misky a míchejte tak dlouho, až se cukr rozpustí. Pak s marinádou promíchejte maso a nechte aspoň hodinu stát, klidně ale přes noc. Tady platí, že čím déle, tím lépe.

Krok 2: Mezitím se pusťte do přípravy omáčky. Smíchejte cukr s octem, rybí omáčkou, utřeným česnekem, podle chuti jemně nakrájenou chilli papričkou a trochou horké vody.

Krok 3: Sezam lehce opražte nasucho na pánvi. Bylinky nasekejte nahrubo. V našich podmínkách nejčastěji dostanete koriandr a thajskou bazalku, pokud ale máte možnost sehnat asijských bylin víc, tím lepe! Kedlubnu a mrkev nakrájejte na velmi tenké nudličky, dobře na to poslouží škrabka na zeleninu julienne. Ledový salát nakrájejte na tenké proužky a vše smíchejte. Salát je hotový.

Krok 4: Namarinované plátky vepřového masa opečte na grilu, pro autentičnost je nejlepší použít dřevěné uhlí, které masu dodá tu správnou vůni. Vystačíte si ale i s rozpálenou pánví a lžící oleje pro začátek, než maso pustí svůj tuk. Maso grilujte opravdu dokřupava!

Krok 5: Mezitím připravte podle návodu na obalu rýžové nudle bún. Ty často stačí jen zalít vroucí vodou a nechat chvíli odstát. Po slití je propláchněte studenou vodou, aby se zastavil proces vaření a vlastní teplotou se nedodělaly až příliš.

Krok 6: Grilované maso podávejte posypané praženým sezamem, s nudlemi, zeleninovým salátem a omáčkou, do které si každý namáčí kousky masa podle chuti.

Vietnamská kuchyně je tak různorodá, zdravá a chutná! Ochutnejte i další speciality a dejte si třeba kuřecí polévku pho, svěží vietnamský salát z mrkve a kedlubny, jarní závitky bez smažení nebo plněné bagety bánh mì.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek