Hlavní obsah

Proč přidat k snídani lžíci buráků

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Foto: Krakenimages.com, Shutterstock.com

Reklama

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ačkoliv vzhledem, strukturou i chutí připomínají ořechy, patří buráky do rodiny luštěnin. A stejně jako ony mají mnoho blahodárných účinků na zdraví. Proč se vyplácí dát si jich každý den pár k snídani?

Článek

Arašídy, buráky nebo také burské oříšky jsou plody podzemnice olejné, což je luštěnina pocházející původně z Peru a Ekvádoru. Díky španělským dobyvatelům se rozšířila po celém světě. O jejích zdravotních přínosech věděli již staří Aztékové, kteří dnes velmi oblíbené arašídové máslo používali na bolest zubů a doplnění energie. O stovky let později se jimi nechal inspirovat americký lékař John Harvey Kellogg, když ho ve svém sanatoriu podával neduživým pacientům. Co všechno buráky obsahují, že tak všestranně prospívají organismu?

Dodají energii na celý den

Lžíce buráků přidaná ke snídani dodá energii na celý den. „Tuk, který arašídy obsahují, na dlouho zasytí a energii uvolňuje pomaleji,“ vysvětluje Soňa Vybíralová, výživová poradkyně z Brna. „Za vysokou sytivost odpovídá i vysoký, až 25procentní podíl rostlinných bílkovin,“ doplňuje další odbornice na výživu Jiřina Mačková z Kralup nad Vltavou.

Foto: Evgeniy Agarkov, Shutterstock.com

Arašídové máslo znali už staří Aztékové a američtí lékaři ho podávali neduživým pacientůmFoto: Evgeniy Agarkov, Shutterstock.com

Jsou zdravé, i když obsahují tuk

I když jsou buráky téměř z poloviny tvořeny tukem, neznamená to, že jsou zakázány při hubnutí. Tuky, které arašídy obsahují, jsou polynenasycené mastné kyseliny, které, na rozdíl například od těch ztužených nebo trans tuků, pomáhají udržovat zdravou hladinu tuků v krvi, což platí i pro cholesterol.

Burské oříšky jsou dále bohaté na hořčík, vitamin E, thiamin a kyselinu listovou. Ve všech případech se jedná o cenné mikroživiny, které jsou nezbytné pro růst a správnou funkci svalů a celkové prospívání organismu. V rozumném množství (jedna až tři polévkové lžíce nebo hrst denně) jsou arašídy skvělou součástí vyváženého jídelníčku dokonce i při hubnutí.

Podporují dlouhověkost

Obsahují i silný antioxidant resveratrol, který podle výzkumů může zpomalit stárnutí buněk. Má také protizánětlivé účinky, podporuje činnost kardiovaskulárního systému a podílí se na prevenci rakoviny. Resveratrol se nachází i v červeném víně, které Francouzi pijí ve velkém, což může být podle některých studií důvodem takzvaného francouzského paradoxu: Ačkoliv Francouzi rádi konzumují vydatná tučná jídla, mají v porovnání s okolními státy velmi nízký výskyt srdečních chorob. Jak přesně ale resveratol v lidském těle funguje, je nadále předmětem dalších vědeckých studií.

Foto: CHALLA_81, Shutterstock.com

Tváří se sice jako ořechy, ve skutečnosti ale buráky patří k luštěninámFoto: CHALLA_81, Shutterstock.com

Jaké arašídy vybírat

To všechno ale platí pouze v případě, že si vybíráte arašídy přírodní, tedy nepražené, nesolené nebo nemáčené v čokoládě či oblíbených slaných těstíčkách. V opačném případě do sebe kromě všeho dobrého, co buráky obsahují, dostáváte mnoho nechtěných přidaných látek, jako jsou cukry, škroby, dochucovadla, sůl nebo ztužené tuky. To vše činí z arašídů, které jsou už tak energeticky poměrně vydatné, doslova kalorickou bombu.

Alergici pozor

Kvůli bílkovinám se specifickým uspořádáním jsou navíc poměrně silným alergenem. Nežádoucí reakce dokáže vyvolat minimální množství alergenu, mohou vyústit až v život ohrožující anafylaktický šok. Při něm otečou dýchací cesty, postižený špatně dýchá, krevní tlak prudce klesne a může dojít k celkovému kolapsu. To se ale děje v extrémních případech, obvyklejší jsou mírnější symptomy jako je slzení, vyrážka, otoky nebo průjem.

Jak je správně skladovat

Arašídy skladujte v suchém a chladnějším prostředí. Předejdete tím žluknutí a pomnožení plísní. „Plísně produkují nebezpečný aflatoxin, ten má schopnost se v lidském těle nahromadit a způsobit závažné zdravotní komplikace,“ upozorňuje Jiřina Mačková. Mezi možné následky patří poškození jater, ledvin a vznik zhoubných nádorů.

Reklama

Načítám