Hlavní obsah

Kuřecí perkelt s haluškami

Hodnocení:
(50)
Foto: Autorka
Doba přípravy
20 minut
Doba vaření
45 minut
Náročnost
nízká

Ve vrcholném létě patří moje kuchyň trojici cibule-paprika-rajče. Jenom tak ke chlebu s máslem, do salátů, jako lečo a téměř vždy pod maso. Nejpopulárnější je u nás doma klasický maďarský perkelt. Když použijete vykostěná kuřecí stehna, příprava bude opravdu rychlá. Jako přílohu můžete servírovat těstoviny nebo rýži, nejstylovější jsou ale halušky.

Ingredience pro:
4 porce
Na kuřecí perkelt
  • 4 kuřecí stehenní řízky
  • 2 cibule
  • 3 rajčata
  • 4 papriky
  • 1 lžíce sádla
  • 1 lžička mleté sladké papriky
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Na halušky
  • 2 vejce
  • 200 ml vlažné vody
  • 400 g polohrubé mouky
  • 1 špetka soli
  • 1 lžička sádla
Článek

Krok 1: Spařte rajčata, oloupejte je a odstraňte semínka, šťávu zachyťte. Z omytých paprik (do perkeltu patří zelené, tenkostěnné a případně i trochu štiplavé) odstraňte jádřinec a nakrájejte je na kolečka. Oloupanou cibuli nakrájejte na drobné kostičky.

Krok 2: Omyjte a osušte kuřecí stehna a nakrájejte je na kousky velikosti sousta.

Krok 3: Ve větším hrnci rozpalte sádlo na střední teplotu. Přidejte cibuli a opečte ji dosklovata. Poté vsypte maso, zvyšte teplotu, osolte, opepřete a nechte ho zatáhnout. Hrnec částečně stáhněte z plotny a přisypte mletou červenou papriku. Rozmíchejte ji v horkém tuku a maso podlijte opravdu malým množstvím vody.

Krok 4: Hrnec vraťte na oheň, přidejte papriky a rajčata i se šťávou, kterou pustila, přiklopte a duste do měkka, podle velikosti kousků to bude trvat tak 30–40 minut. V průběhu dušení maso občas jemně promíchejte a případně podlijte, vždy ale jenom takovým množstvím vlažné vody, aby se nepřipeklo.

Krok 5: Na halušky (recept na ty z brambor) dejte vařit velký hrnec vody. Do mísy rozklepněte obě vejce, přidejte 200 ml vody, osolte a promíchejte. Postupně přidávejte mouku tak, abyste získali měkké těsto.

Krok 6: Když začne voda vařit, řádně ji osolte a přes síto na halušky do ní protlačte těsto. Halušky v hrnci promíchejte vařečkou a chvíli povařte – stačí opravdu chvilička – hotové jsou, až vyplavou na hladinu.

Krok 7: Hotové halušky sceďte a buď okamžitě podávejte, nebo do nich přidejte lžičku sádla, aby se neslepily.

Můj tip: Když už děláte halušky, udělejte jich rovnou víc. Dobře se mrazí, nebo je můžete následující den servírovat s vajíčkem.

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama