Hlavní obsah
4,0
(1)
Foto: Erika Pilátová

Foto: Erika Pilátová

Znáte vhodnější a voňavější bylinku do omáček i polévek, než je libeček? Vyzkoušejte tenhle voňavý guláš bez mouky s křupavými bramboráčky. Ale chutnat vám bude i s knedlíkem, chlebem nebo rýží.

30 min.
Příprava
2 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
Na guláš
  • 800 g hovězí kližky
  • 3 g cibule
  • 15 g gulášové mleté papriky
  • 1 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 ks stroužku česneku
  • 500 ml hovězího vývaru
  • 2 g soli a pepře
  • 1 lžíce sádla
  • 1 hrst čerstvého libečku
  • 1 vrchovatá lžíce smažené cibulky
Na bramboráčky
  • 500 g oloupaných brambor
  • 1 ks vejce
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 1 špetka soli
  • 100 ml oleje na smažení
Článek

Součástí receptu na výborný guláš je také recept na oblíbenou přílohu – bramboráčky. Jestli se vám do nich nechce, můžete samozřejmě vyzkoušet něco jiného. Nikdy nic nezkazí bramborová kaše, ale skvělý je i jednoduchý houskový anebo rychlý bramborový knedlík. Jestli se chcete vytáhnout, udělejte pravý karlovarský knedlík bez mouky a pro fajnšmekry tu jsou bramborové lokšebezlepkové slezské kluzky bez vajec. Možná si troufnete na domácí dýňové noky? Anebo jednoduše uvařte rýži.

Postup

01.

Cibuli oloupejte a nakrájejte najemno. Hovězí kližku očistěte a nakrájejte na kostky. Stroužek česneku nadrťte.

02.

V hrnci nechte rozpustit sádlo. Pomalu na něm smažte nakrájenou cibuli, až bude mírně hnědá. Přidejte maso a opečte ho, aby se zatáhlo.

03.

Poté přisypejte do hrnce papriku, přidejte protlak a česnek. Promíchejte a nechte rozvonět. Přilijte polovinu vývaru, směs osolte, opepřete a přidejte libeček.

04.

Vývaru by mělo být v hrnci tolik, aby bylo maso ponořené: mělo by se dusit, ne vařit. Přidejte pokličku a na mírném ohni nechte probublávat asi 2 hodinky. Podle potřeby vývar dolijte.

05.

Mezitím připravte bramboráčky. Brambory nastrouhejte na hrubém struhadle. V míse je promíchejte s vejcem a moukou a podle chuti osolte. Můžete přidat i nasekanou petrželku.

06.

Ze směsi vytvarujte malé placičky a smažte je na oleji z obou stran dozlatova. Poté je skládejte na papírové ubrousky, aby se z nich odsál přebytečný tuk. Bramboráčky můžete také smažit v lívanečníku.

07.

Hotový guláš podávejte ozdobený smaženou cibulkou a placičkami.

Načítám