Hlavní obsah
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Tento klasický francouzský recept zvládne i začátečník, a ještě ke všemu jen v jedné pánvi. Jeho chuť je jemná a lahodná, jistě si ho oblíbíte a budete se k němu vracet!

10 min.
Příprava
40 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 4 ks kuřecích stehenních řízků
  • 1 lžíce ghí
  • 1,5 lžičky soli
  • 1,5 lžičky pepře
  • 1 ks šalotky
  • 1/2 ks pórku
  • 250 g čerstvých žampionů
  • 2 lžíce hladké mouky
  • 150 ml bílého vína
  • 300 ml drůbežího vývaru
  • 1 snítka čerstvého tymiánu
  • 2 listy bobkového listu
  • 200 ml 30% smetany ke šlehání
  • 1 lžíce nasekané petrželky
Článek

Tento klasický francouzský recept se dá připravit i z krůtího, králičího nebo telecího masa. Můžete přidat zelený hrášek nebo kořenovou zeleninu. Vždy to bude jídlo nejen snadné na přípravu, ale i skvělé na chuť, takže se do toho pusťte!

Postup

01.

Kuřecí stehenní řízky, nejlépe i s kůží, osolte a opepřete čerstvě namletým pepřem. Ve velké pánvi je pak zprudka opečte z obou stran dozlatova na ghí (přepuštěné máslo) a vyndejte stranou na talíř.

02.

Na zbylém výpeku orestujte najemno nasekanou šalotku a na kolečka nakrájený pórek. Když začnou lehce zlátnout, přidejte i žampiony a lístky čerstvého tymiánu. Dál smažte a asi po třech minutách vše zasypejte hladkou moukou, aby se jí žampiony obalily.

03.

Do pánve teď nalijte bílé víno a vývar a přidejte bobkové listy. Provařte a pak do pánve vraťte opečené maso. Pánev přiklopte poklicí, snižte výkon plotýnky a duste asi 20 minut. Po této době přilijte smetanu a provařte už odkryté dalších pět minut. Nakonec frikasé dle chuti dosolte a opepřete.

Tip: Servírujte s rýží a každou porci posypejte nasekanou petrželkou.

Energetická hodnota celkem pro 1 porci
Energie2 740,14 kJ
Bílkoviny41,29 g
Tuky38,37 g
Sacharidy35,05 g
Sůl4,63 g
SAFA20,54 g
Vláknina3,24 g
Cukry6,39 g

Načítám