Hlavní obsah

Ušetřete za pečivo: Nejlepší recepty na domácí chleba, housky, rohlíky a další

Foto: Regina Foster, Shutterstock.com

Foto: Regina Foster, Shutterstock.com

Reklama

I když domácí pečivo stojí trochu úsilí a času navíc, přesně víte, co jíte. A když se domem line vůně čerstvého chleba nebo křupavých rohlíčků, je tam najednou útulně. Uvidíte, že budete nadšeni z každého sousta!

Článek

Na upečení dobrého chleba či pečiva vám postačí pár základních surovin. Nabízíme vám 25 receptů na chléb s kváskem i bez kvásku a různé druhy pečiva, ze kterých si vyberou začátečníci i zkušení pekaři.

Domácí kváskový chléb

Jemně nakyslá chuť chleba z kvásku je často jedna z prvních, která nám začne chybět při delším pobytu v zahraničí. Kvalitní kváskový chléb je trvanlivý, výživný, dobře stravitelný a poměrně drahý, takže se jeho domácí příprava určitě vyplatí. Na jeho výrobu potřebujete především dobrý a silný kvásek. Pokud v okolí nemáte pekaře, který se s vámi podělí, můžete si ho „vychovat“ sami.

S dobře vedeným kváskem pak můžete experimentovat podle libosti. Upečte si tradiční šumavu, střídejte různé druhy mouky, přidávejte semínka, vločky či ořechy… Vždy bude báječný.

Domácí chléb bez kvásku

Na to, abyste upekli jednoduchý domácí chléb, nepotřebujete žádné speciální dovednosti ani kvásek, o který se musíte starat. Existuje mnoho receptů, jež zvládnou i začátečníci.

Někde v polovině cesty ke kváskovému chlebu je pak chléb z drobečku droždí. Recept vás pečením provede krok za krokem: na jeho konci vytáhnete z trouby výstavní bochník s křupavou kůrkou a nadýchanou střídkou.

Pečivo

Kvalitní dobré rohlíky, které koupíte většinou s označením staročeské nebo tradiční, vás většinou v obchodu vyjdou poměrně draho. Ty domácí mají ale kromě úžasné chuti i další výhody - dobře se mrazí, takže jich můžete připravit víc najednou a užívat si je po delší dobu.

A podobné je to i u toastového chleba nebo baget.

Pečivo na zvláštní příležitosti

Cenový rozdíl mezi kupovanou a doma připravenou hamburgerovou bulkou je veliký. Stejně jako balené rohlíky na hotdogy (nebo třeba chléb pita či tortillové placky) mají navíc často nesmyslnou trvanlivost a lehce podezřelé složení.

Sladké pečivo

Někdy si ten sladký loupák nebo croissant s máslem, marmeládou a hrnkem horkého kakaa zkrátka zasloužíte. Znovu platí, že nejlepší jsou domácí (a také platí, že dobrá vánočka se dá jíst celoročně).

Reklama

Načítám