Hlavní obsah
5,0
(3)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Tento jemný druh sekané možná znáte z cest po Německu či Rakousku. Ačkoli zní doslovný překlad játrový sýr, neobsahuje ani játra, ani sýr. Sekanou můžete servírovat s bramborovou přílohou, salátem či pečivem.

20 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
1 šišku
  • 600 g vepřové plece
  • 250 g hovězího masa
  • 250 g vepřového boku
  • 1 ks cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1/2 lžičky sušeného zázvoru
  • 1 lžička mletého černého pepře
  • 1 lžička sušeného koriandru
  • 1/4 lžičky muškátového oříšku
  • 2 lžičky soli
  • 2 g másla na vymazání
  • 200 ml ledové vody
Článek

Důležitým prvkem v receptu je použití co nejstudenější vody při mixování masa (viz krok 3), někdy se také používá ledová tříšť. Vytvoří se tak požadovaná konzistence jemné masové fáše, která je podobná lepivému těstu.

Postup

01.

Nejprve maso nakrájejte na menší kousky, aby se dobře vešly do mlýnku na maso. Připravte si disk s menšími otvory.

02.

Všechny tři druhy masa, cibuli a česnek namelte. Masovou směs zamíchejte a znovu namelte, aby byla co nejjemnější.

03.

Směs přendejte do mísy robotu, přidejte koření a sůl a mixujte K-metlou. Postupně přilévejte ledovou vodu, zvyšte otáčky tak, aby vznikla nadýchaná masová fáš.

04.

Namleté maso přendejte do máslem vymazané chlebíčkové formy a dejte péct do předem vyhřáté trouby na 140 stupňů asi na 60 minut. Poté teplotu zvyšte na 200 stupňů s funkcí gril a dopečte asi 5 minut, aby se povrch sekané opekl dohněda.

Načítám