Hlavní obsah
5,0
(2)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Se sekanou můžete experimentovat, co vám fantazie a zásoby v lednici stačí. Tahle italská verze z mletého hovězího masa se pomalu dusí ve směsi drcených rajčat a sušených hub: navzájem si předají chutě a vůně a výsledkem je šťavnatá masová šiška se spoustou lahodné omáčky.

15 min.
Příprava
1 hod.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Na sekanou budete potřebovat
  • 1 plátek bílého toastového chleba
  • 4 lžíce mléka
  • 1/2 ks cibule
  • 40 g pancetty
  • 40 g parmazánu
  • 1 stroužek česneku
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 1 ks vejce
  • 2 hrsti strouhanky
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka pepře
Na omáčku
  • 1 hrst sušených hub
  • 3 lžíce oleje
  • 1 lžíce másla
  • 1 dl bílého vína
  • 400 g drcených rajčat
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 špetka pepře
  • 1 list bobkového listu
Článek

Nemusíte mít obavy, že bude sekaná z hovězího suchá, díky pomalému dušení v omáčce si zachová dostatečnou šťavnatost. Je ochucená těmi nejlepšími italskými ingrediencemi: parmazán a pancetta jsou dostatečně výrazné, takže jich postačí jenom trocha. Jídlo příliš neprodraží a v chuti budou dostatečně zřetelné. Jako každé podobné dušené masové jídlo bude i toto ještě lepší na druhý den, když se trochu rozleží.

Postup

01.

Sušené houby zalijte vařící vodou a nechte stranou nabobtnat. Z toastového chleba odkrojte kůrky, natrhejte ho na kousky, zalijte mlékem a také ho nechte chvíli nasáknout. V mezičase nastrouhejte parmazán, nakrájejte pancettu na malé kostičky, cibuli opravdu nadrobno a česnek prolisujte. Na větší talíř si připravte strouhanku.

02.

Maso dejte do velké mísy, přidejte vejce, vymačkaný toastový chléb a všechny další nakrájené suroviny na sekanou (kromě strouhanky). S citem osolte, parmazán i pancetta jsou dost slané, opepřete a směs dobře propracujte rukou. Rozdělte ji na dvě části a z každé vytvarujte váleček podobný knedlíku. Poplácejte je, abyste z nich vyhnali vzduchové bublinky, a poté je rovnoměrně obalte ve strouhance.

03.

Vezměte dostatečně velkou nádobu se silným dnem a pokličkou. Dejte do ní máslo a olej a rozpalte je na vyšší teplotu. Na horkém tuku osmažte masové šišky ze všech stran dohněda. Obracejte je opatrně pomocí dvou plochých obraceček, aby se vám nepřelomily. Až budou šišky opečené, přilejte do hrnce víno a nechte ho téměř odpařit.

04.

Poté přidejte houby i s vodou, ve které byly namočené (větší kusy můžete pokrájet), a drcená rajčata. Osolte, opepřete a přiveďte k varu. Poté stáhněte plamen na mírný a pomalu duste pod pokličkou asi 30 minut, občas šišky v omáčce opatrně obraťte. Po půlhodince pokličku částečně odklopte a dál duste ještě asi 20 minut, až omáčka příjemně zhoustne.

Tip: Omáčku dochutí výpek z masa, víno, houby a rajčata, opravdu nemusíte přidávat žádné koření. Pokud vám to ale nedá, nic nezkazíte bobkovým listem, novým kořením a trochou tymiánu. Chuť všech rajčatových omáček ozvláštní i kousek skořice.

05.

Hotové masové šišky vyberte na prkénko a nechte chvíli odstát. Poté je nakrájejte na plátky silné asi 1 cm a podávejte přelité omáčkou. Jako příloha se hodí kratší druhy těstovin, ale i jemná bramborová kaše nebo kukuřičná polenta.

Mleté hovězí maso tvoří základ různých oblíbených receptů, nejpopulárnější asi bude šťavnatý hamburger. Za vyzkoušení ale stojí i méně známe recepty: hamshuka pochází z Izraele a v kombinaci s cizrnovým hummusem vás nadchne.

Načítám