Hlavní obsah
4,4
(5)
Foto: Kateřina Harudová

Foto: Kateřina Harudová

Thajské kari je opravdu rychle hotové, suroviny na něj můžete mít doma měsíce (krevety či kuře samozřejmě v mrazáku) a hodí se do něj téměř jakákoli zelenina. Zkrátka ideální jídlo na dny, kdy sice pospícháte, ale přesto si chcete pochutnat.

5 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 ks velké cibule
  • 1 ks čerstvých červených paprik
  • 2 lžíce oleje
  • 2 lžíce červené kari pasty
  • 500 g loupaných krevet
  • 400 ml kokosového mléka
  • 400 g krájených loupaných rajčat
  • 3 lžíce rybí omáčky
  • 2 lžíce kokosového cukru
  • 1/2 ks limetky
  • 125 g baby špenátu
Článek

Uvedený recept berte klidně orientačně, kari snese mnoho obměn.

Obměny základního receptu

  • Polovinu nebo všechny krevety nahraďte kuřecím masem. Prsa pokrájejte na kostky, přihoďte k opečené zelenině, orestujte a v omáčce asi 10 minut vařte, než přidáte krevety. Podobně můžete použít tofu – to přidejte až na závěr.
  • K cibuli a paprice přidejte další zeleninu: brokolici, květák, mrkev, hráškové lusky nebo čerstvá rajčata. Zeleninu vždy restujte tak dlouho, aby byla na skus. Do hotového jídla můžete místo špenátu vmíchat jarní cibulku, koriandr nebo thajskou bazalku.
  • Spolu s cibulí pro výraznější chuť opečte i nasekaný čerstvý česnek, zázvor a chilli, případně kari pastu nahraďte kari kořením.
  • Do hotové omáčky vmíchejte pár lžic arašídového másla a kari posypejte sekanými arašídy nebo oříšky kešu.

Postup

01.

Cibuli a papriku pokrájejte na proužky a 5 minut zprudka restujte na rozpáleném oleji. Vmíchejte kari pastu, nechte chvilku rozvonět, zalijte kokosovým mlékem a rajčaty a 10 minut zprudka bez pokličky povařte.

02.

Přidejte krevety, rybí omáčku a cukr a ještě asi 5 minut povařte. Dochuťte limetovou šťávou, vmíchejte špenát, nechte ho zavadnout a podávejte, nejlépe s rýží basmati nebo jednoduchými jogurtovými plackami.

Nezapomínejte na luštěniny! Výborné je rychlé kari z červené čočky. Je bez masa a z jednoho hrnce.

Načítám