Hlavní obsah
4,4
(11)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Šťavnatá pečená krkovice s kusem výrazné klobásy, špekem navrch a vrstvou opečené cibule nepatří k nejzdravějším pokrmům, je ale tak dobrá! Když si dopřejete umírněné množství, doplníte ji miskou kysaného zelí a jídlo vyvážíte pohybem, jednou za čas si ji můžete dovolit bez výčitek.

10 min.
Příprava
2 hod.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
6 porcí
Budete potřebovat
  • 1,2 kg vepřové krkovice
  • 6 lžiček plnotučné hořčice
  • 1 papriková klobása
  • 80 g uzeného špeku
  • 6 stroužků česneku
  • 4 cibule
  • 1 lžička kmínu
  • 1/2 lžičky soli
  • 1 špetka pepře
Článek

Postup

01.

Krkovici nakrájejte na silnější plátky. Osolte je a opepřete z obou stran, rozložte je na dno pekáče a každý potřete lžičkou hořčice. Posypejte je kmínem a na každý kus masa položte tenký plátek voňavého uzeného špeku.

02.

Troubu předehřejte na 150 °C. Klobásu nakrájejte na kolečka a rovnoměrně je rozložte na maso. Cibuli a česnek oloupejte. Cibuli nakrájejte na silnější klínky, stroužky česneku nožem lehce rozmáčkněte. Česnek vložte mezi plátky masa a cibuli rozložte po povrchu. Osolte, opepřete a podlijte malým množstvím vody.

Tip: Místo vody můžete maso podlít trochou světlého pšeničného piva (postačí 2 dl), šťáva bude ještě chutnější.

03.

Pekáč přiklopte (nebo přikryjte alobalem) a vložte do trouby. Pečte hodinu na 150 °C, poté odkryjte, zvyšte teplotu na 180 °C a pečte dalších asi 45 minut, až začne cibule na povrchu lehce zlátnout. Podávejte s vařenými bramborami s petrželovou natí, nebo s krajícem dobrého chleba.

Je pro vás tato kombinace moc těžká? Vepřového masa se vzdávat nemusíte. Libová panenka obsahuje oproti krkovici jenom polovinu tuku, a navíc ji připravíte do půl hodiny. Skvělý je recept na panenku na zázvoru v japonském stylu, ale i šťavnatá vepřová panenka na způsob roastbeefu.

Načítám