Hlavní obsah
3,9
(37)
Foto: Tomáš Rubín

Foto: Tomáš Rubín

Aktualizováno

V japonské kuchyni se často používá maso nakrájené na tenké plátky, silné 3–5 mm. Takhle nakrájené maso se propeče opravdu za chviličku, a navíc dokáže absorbovat víc chutí a vůní z různých dochucovadel. I opticky působí, že je ho víc, takže když ho doplníte zeleninou a dobrou rýží, na porci vám bohatě postačí 80–100 g masa.

10 min.
Příprava
20 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
  • 1 ks vepřové panenky
  • 8 cm čerstvého zázvoru
  • 3 lžíce saké
  • 1 ks cibule
  • 4 lžíce sójové omáčky
  • 2 lžíce rýžového octa
  • 1 lžička cukru krupice
  • 4 lžíce oleje
  • 1 lžíce hladké mouky
Článek

Takhle tenké a přitom úhledné a rovnoměrné plátky není snadné nakrájet ani ostrým nožem, pomůže vám ale mrazák: maso do něj vložte asi hodinu, hodinu a půl před krájením. Zpevní a tenké plátky pak nakrájíte opravdu snadno.

Postup

01.

Vepřovou panenku nakrájejte na tenké plátky a rozložte je na tác. Oloupejte kus zázvoru velký asi jako palec a nastrouhejte ho najemno (nejlíp vám poslouží třecí struhadlo). Nastrouhaný zázvor dobře vyždímejte a šťávu zachyťte.

Tip: Víte, jak oloupat zázvor za pár vteřin?

02.

Smíchejte lžíci zázvorové šťávy a lžíci saké, pokapejte připravené maso a nechte ho marinovat do doby, než si připravíte další ingredience.

Tip: Pokud nemáte saké, nemusíte kvůli několika lžícím kupovat celou lahev. Místo saké použijte rýžový ocet a špetku cukru.

03.

Oloupejte cibuli. V misce promíchejte zbytek saké, sójovou omáčku, rýžový ocet a cukr. Přidejte nastrouhaný zázvor se zbytkem šťávy. Na struhadle nastrouhejte najemno čtvrtku oloupané cibule a také ji přidejte do omáčky. Zbytek cibule nakrájejte na půlkolečka.

04.

Ve větší pánvi rozehřejte olej na středně vysokou teplotu. Pomocí sítka jemně poprašte připravené plátky masa hladkou moukou a postupně po menších dávkách je osmažte z obou stran na rozpáleném oleji dohněda, potrvá to jenom chvíli. Osmažené plátky masa odkládejte na talíř bokem.

05.

Až bude všechno maso opečené, do uvolněné pánve vsypejte cibuli a také ji opečte dohněda – míchejte ji a uvolňujte při tom přípečky ze dna pánve.

06.

K opečené cibuli vraťte maso i se šťávou, kterou pustilo a přilijte připravenou omáčku. Na mírném ohni krátce povařte, až se maso prohřeje a omáčka zhoustne do sirupovité konzistence a rovnoměrně obalí všechny kousky masa. Odstavte a podávejte ihned. V Japonsku se k tomuto jídlu tradičně podává zelí nakrouhané na jemné nudličky a samozřejmě rýže.

Nejznámější a nejrozšířenější japonské jídlo je sushi. Domácí příprava vyžaduje trochu zručnosti, ale my pro vás máme hit všech líných kuchařů – sushi misky!

Načítám