Hlavní obsah
3,1
(101)
Foto: Autorka

Foto: Autorka

Mám moc ráda tenké a šťavnatého plátky roastbeefu, vzhledem k ceně kvalitního hovězího masa jej ale chystám spíš jako slavnostní jídlo. Někdy ale podobným způsobem připravuji vepřovou panenku a myslím, že bude chutnat i vám.

5 min.
Příprava
25 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
4 porce
Budete potřebovat
  • 1 ks vepřové panenky
  • 4 lžíce oleje
  • 1 lžička soli
  • 1 špetka čerstvě mletého pepře
  • 1 lžíce dijonské hořčice
Článek

Postup:

01.

Vepřovou panenku očistěte, opatrně ostrým odstaňte i bílou blánu na povrchu a svažte kuchyňským provázkem do úhledného balíčku. Povrch osolte a opepřete. Předehřejte troubu na 160 stupňů.

02.

Do pánve nebo do většího kastrolu, který můžete dát do trouby, vlijte olej a rozpalte jej na vyšší teplotu. Vložte připravenou panenku a opečte z každé strany do světlehnědé barvy. Potrvá to asi 5 minut.

03.

Povrch potřete hořčicí, vložte do rozpálené trouby a nechte dopéct tak, aby teplota uvnitř masa byla 65-70 stupňů. Pokud nemáte kuchyňský teploměr, nechte panenku v troubě přibližně 20-25 minut, podle velikosti. Můj kus masa vážil méně než půl kila a pekla jsem jej 18 minut.

Foto: Autorka

Vepřová panenka nakrájená na tenké plátky je za studena skvělá v obložených mísách nebo v sendvičíchFoto: Autorka

04.

Hotovou panenku vyjměte z trouby, přikryjte a nechte alespoň pět minut dojít. Odstraňte provázek a podávejte nakrájenou na tenké plátky. Hned - třeba s domácími hranolky a majonézou, nebo později jako součást obložených mís či v sendvičích.

Vepřová panenka se dá připravit na mnoho způsobů: zkuste ji grilovanou s bramborami a petrželovou omáčkou nebo třeba ve slanině. A pokud jste dostali chuť na opravdový hovězí roastbeef, zde je návod, jak ho připravit krok za krokem.

Načítám