Hlavní obsah

Podzimní sklizeň: Šťavnatá krkovička na cibuli a jablkách s mrkvovými noky

Hodnocení:
(232)
Foto: Marianna Bartková
Doba přípravy
25 minut
Doba vaření
3 hodiny 30 minut
Náročnost
střední

Podzim je ideálním časem na pomalu pečená masa a domácí knedlíčky, prostě taková ta poctivá zahřívací jídla. Upečte si šťavnatou vepřovou krkovici na cibuli, jablkách a hořčici a vyzkoušejte nadýchané bramborovo-mrkvové noky, do kterých díky pečení dáte úplné minimum mouky. Podzimu zdar!

Ingredience pro:
5 porcí
Na maso
  • 1 kg vepřové krkovice
  • 4 velké cibule
  • 3 zelená jablka
  • 8 stroužků česneku
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • šalvěj
  • sůl a pepř
Na mrkvovo-bramborové noky
  • 800 g brambor
  • 200 g mrkve
  • 180 g polohrubé mouky
  • 1 vejce
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • sůl
  • olej
Článek

Postup

Krok 1: Cibuli a jablka (ideálně nějaká kyselá) pokrájejte na klínky a přímo ve velkém pekáči promíchejte s podrceným česnekem, solí, čerstvě mletým pepřem a šalvějí. Já jsem dala lžíci čerstvé, sušené stačí lžička. Hodí se i rozmarýn, tymián nebo drcený kmín.

Krok 2: Plátky masa z obou stran osolte, opepřete a zlehka potřete dijonskou hořčicí. Položte přes cibuli a jablka, podlijte troškou vody, přiklopte a pečte 2 hodiny při 180 °C. Poté odklopte, maso otočte a pečte další 1 až 1,5 hodiny doměkka, čas od času přelijte výpekem.

Foto: Marianna Bartková

Pomalu pečená krkovice se doslova rozpadá na vidličce a bohatá šťáva z pečené cibule a jablek tuto pečínku krásně doplní

Krok 3: Maso je skvělé i jen tak s čerstvým chlebem, já připravila domácí gnocchi. Šéfkuchař jedné italské restaurace mě naučil, že nejlepší jsou z brambor pečených, protože pustí vodu a do těsta použijete mnohem méně mouky. Neoloupané brambory proto dejte na mřížce nebo pečicím papíru péct spolu s masem. Aby byly měkké, potřebují zhruba 1,5 hodiny. Oloupanou mrkev pokrájejte na menší kousky, pokapejte olejem a uduste doměkka nebo upečte v samostatném rendlíčku vedle brambor, jen ji vyndejte dříve (stačí kolem 30 minut).

Foto: Marianna Bartková

Díky minimu mouky jsou noky krásně nadýchané

Krok 4: Mrkev rozmixujte, brambory nechte trochu vychladnout, oloupejte je a nastrouhejte nahrubo. Smíchejte s vejcem, trochou soli, špetkou muškátu a moukou. Než začnete chystat noky, už si dejte do velkého hrnce vařit osolenou vodu, aby se vám těsto nerozteklo. Uvařte jeden nok na zkoušku: když se rozvaří, přidejte mouku.

Krok 5: Z těsta válejte na pomoučněné ploše dlouhé hady, které nožem krájejte na špalíčky. Vařte je po částech, když vyplavou na povrch, vyndejte je. Aby se neslepily, můžete je pokapat trochou másla či oleje nebo je na troše tuku ještě upéct dokřupava.

Foto: Marianna Bartková

Uspořádejte voňavou podzimní hostinu!

Tip: Stejným způsobem můžete upéct i jiná tučnější masa, na jablkách bude skvělá kachna, vepřový bůček nebo i kuře, k tomu ale přidejte trochu másla nebo slaniny.

Děláte domácí noky? Zkuste i ricottové gnocchi s rukolou, bezlepkové noky z batátů nebo krásně růžové řepné nočky!

ynezorPumanzeSaNyknalC

Reklama

Sdílejte článek

Seznam.cz zavádí tlačítko Líbí se

Dejte redakci i ostatním čtenářům vědět, jaký obsah stojí za přečtení.

Články s nejvyšším počtem Líbí se se budou častěji zobrazovat na hlavní stránce Seznamu a přečte si je více lidí. Nikomu tak neuniknou zajímavé zprávy.