Hlavní obsah
3,0
(290)
Foto: Marianna Bartková

Foto: Marianna Bartková

Podzim je ideálním časem na pomalu pečená masa a domácí knedlíčky, prostě taková ta poctivá zahřívací jídla. Upečte si šťavnatou vepřovou krkovici na cibuli, jablkách a hořčici a vyzkoušejte nadýchané bramborovo-mrkvové noky, do kterých díky pečení dáte úplné minimum mouky. Podzimu zdar!

25 min.
Příprava
3 hod., 30 min.
Vaření
Střední
Náročnost
Ingredience pro:
5 porcí
Na maso
  • 1 kg krkovice
  • 4 ks cibule
  • 3 ks zelených jablek
  • 8 stroužků česneku
  • 2 lžíce dijonské hořčice
  • 1 lžíce šalvěje
  • 1 lžička soli
  • 1/2 lžičky pepře
Na mrkvovo-bramborové noky
  • 800 g brambor
  • 200 g mrkve
  • 180 g polohrubé mouky
  • 1 ks vejce
  • 1 špetka muškátového oříšku
  • 1 lžička soli
  • 3 lžíce oleje
Článek

Postup

01.

Cibuli a jablka (ideálně nějaká kyselá) pokrájejte na klínky a přímo ve velkém pekáči promíchejte s podrceným česnekem, solí, čerstvě mletým pepřem a šalvějí. Dejte lžíci čerstvé, sušené stačí lžička. Hodí se i rozmarýn, tymián nebo drcený kmín.

02.

Plátky masa z obou stran osolte, opepřete a zlehka potřete dijonskou hořčicí. Položte přes cibuli a jablka, podlijte troškou vody, přiklopte a pečte 2 hodiny při 180 °C. Poté odklopte, maso otočte a pečte další 1 až 1,5 hodiny doměkka, čas od času přelijte výpekem.

Foto: Marianna Bartková

Pomalu pečená krkovice se doslova rozpadá na vidličce a bohatá šťáva z pečené cibule a jablek tuto pečínku krásně doplníFoto: Marianna Bartková

03.

Maso je skvělé i jen tak s čerstvým chlebem, můžete však připravit domácí gnocchi. Šéfkuchař jedné italské restaurace říká, že nejlepší jsou z brambor pečených, protože pustí vodu a do těsta použijete mnohem méně mouky. Neoloupané brambory proto dejte na mřížce nebo pečicím papíru péct spolu s masem. Aby byly měkké, potřebují zhruba 1,5 hodiny. Oloupanou mrkev pokrájejte na menší kousky, pokapejte olejem a uduste doměkka nebo upečte v samostatném rendlíčku vedle brambor, jen ji vyndejte dříve (stačí kolem 30 minut).

Foto: Marianna Bartková

Díky minimu mouky jsou noky krásně nadýchanéFoto: Marianna Bartková

04.

Mrkev rozmixujte, brambory nechte trochu vychladnout, oloupejte je a nastrouhejte nahrubo. Smíchejte s vejcem, trochou soli, špetkou muškátu a moukou. Než začnete chystat noky, už si dejte do velkého hrnce vařit osolenou vodu, aby se vám těsto nerozteklo. Uvařte jeden nok na zkoušku: když se rozvaří, přidejte mouku.

05.

Z těsta válejte na pomoučněné ploše dlouhé hady, které nožem krájejte na špalíčky. Vařte je po částech, když vyplavou na povrch, vyndejte je. Aby se neslepily, můžete je pokapat trochou másla či oleje nebo je na troše tuku ještě upéct dokřupava.

Foto: Marianna Bartková

Uspořádejte voňavou podzimní hostinu!Foto: Marianna Bartková

Tip: Stejným způsobem můžete upéct i jiná tučnější masa, na jablkách bude skvělá kachna, vepřový bůček nebo i kuře, k tomu ale přidejte trochu másla nebo slaniny.

Děláte domácí noky? Zkuste i ricottové gnocchi s rukolou, bezlepkové noky z batátů nebo krásně růžové řepné nočky!

Načítám