Hlavní obsah
4,6
(7)
Foto: Svatava Vašková

Foto: Svatava Vašková

Hovězí dršťky patří mezi suroviny, které rozdělují strávníky na dva tábory: buď je milujete, nebo nenávidíte. Pokud se řadíte mezi ty, kdo mají dršťky rádi, tento jednoduchý a rychlý recept vám zajisté přijde vhod.

10 min.
Příprava
45 min.
Vaření
Nízká
Náročnost
Ingredience pro:
3 porce
  • 500 g drštěk
  • 1 ks cibule
  • 1 vrchovatá lžíce sádla
  • 1 lžíce mleté červené papriky
  • 1/2 lžíce hladké mouky
  • 250 ml hovězího vývaru
  • 1 lžíce soli
  • 1 lžička majoránky
  • 1 stroužek česneku
Článek

Dršťky jsou částí hovězího předžaludku a řadí se mezi vnitřnosti. To může na někoho působit odpudivě, ale nenechte se odradit! Používají se nejen v české kuchyni, ale narazit na ně můžete i v asijské či uznávané francouzské.

Postup

01.

Dršťky propláchněte v cedníku. Pak je vložte do hrnce, zalijte vodou a vařte v osolené vodě pod pokličkou doměkka. Doporučuji použít předvařené, bude to trvat asi 30 minut, čerstvé dršťky se musejí vařit několik hodin.

02.

V jiném hrnci orestujte na sádle oloupanou a najemno nasekanou cibuli. Když začne zlátnout, přidejte česnek nasekaný na plátky a společně krátce osmahněte.

03.

Pak přidejte sladkou papriku a hladkou mouku a vše za stálého míchaní metlou zalijte masovým vývarem nebo vývarem z drštěk.

04.

Nyní vložte měkké dršťky a vše asi 15 minut povařte. Nakonec vmíchejte sušenou majoránku a podávejte s domácím pečivem.

Nemáte předsudky a dáte šanci játrům, nebo dokonce býčí žlázám? Zkuste skvělé recepty z vnitřností. Anebo si dejte sendvič se smaženými dršťkami a chilli majonézou.

Načítám